wikimedia.org/Bundesarchiv, Bild 137-004055 / CC-BY-SA 3.0
Adolf Hitler

U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice, primaju nemačke penzije.

Belgijski list “De morgen” prenosi da postoji 27 kolaboracionista koji su na nemačkim državnim jaslama, a penzije primaju i britanski SS-ovci.

Sve je otkriveno kada su četiri poslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje. Ipak, sa pravne strane, nema nepravilnosti. Nemačka je nasledila obaveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine.

To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i posle Postdamske konferencije.

Belgijske vlasti ne znaju o kome je reč jer informaciju o tome imaju samo Nemci. Pošto ne postoji obaveza da se države EU međusobno obaveštavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreću se od 425 do 1.275 evra, a, osim Belgije, kako prenosi “Evronjuz”, primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof navodi za “Džeruzalem post” da nije iznenađen ovim otkrićem.

– Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije reč o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji – to se događa u mnogim zemljama – upozorava on.

Istovremeno, nemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here