Tanjug
Ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao na izjavu izraelskog ambasadora, da je Srbija praktično, vašingtonskim sporazumom, priznala Kosovo.

Ambasador Izraela Jahen Vilan je tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prve potom, upitan zašto je njegova država priznala tzv. Kosovo, rekao i da je Izrael to uradio jer je bio pod protiskom Amerike. Te dve rečenice izazvale su odmah reakcije voditelja koji je odštampao sporazum i pokazao ga uživo.

Najpre je u studiju prikazan sporazum koji je potpisan u Vašingtonu, odnosno u Beloj kući i uz prisustvo tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, a iz kog se jasno vidi da su Priština i Beograd sa Vašingtonom potpisali dva različita sporazuma, čiji delovi uopšte nisu isti.

Kontaktiran je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je potvrdio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao potpuno drugačiji papir od onoga koji je dat prištinskoj strani na potpis.

– Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna – kategorično je rekao Selaković.

– Jasno se vidi ja je Srbija potpisala sporazum s Vašingtonom, kao i tzv. Kosovo, odvojeno. U delu koji je Vućić potpisao navodi se da je Srbija saglasna da otvori predstavništvo u Jerusalimu do septembra i izmesti svoju ambasadu u Izraelu u taj grad, a u delu koje je potpisao Avdulah Hoti stoji da je Kosovo saglasno da se zahteva međusobno priznanje Srbije i tzv Kosova – objasnio je ministar Selaković ali je i dodao da je Vučić rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da je uslov da Srbija preseli svoju ambasadu i otvori predstavništvo taj da Izrael povuče priznanje Kosova.

Komentarišući izjavu izraelskog ambasadora da je Izrael praktično priznao tzv. Kosovo pod pritiskom Amerike, Selaković je zatim zaključio da je onda predsednik Srbije uspeo da preživi taj pritisak u Vašingtonu, koji je, kako kaže, bio žestok.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here