Hitno da prestane krvoproliće u Ukrajini

0

Složili se da je neophodno da prestane sukob u ukrajini: Fransoa Oland i Vladimir Putin

 

 

Oland i Putin sastali su se na moskovskom aerodromu tokom neplanirane pauze u putu francuskog predsednika iz Kazahstana nazad u Francusku.

 

Na početku razgovara, koji je prenosila televizija, Oland je rekao da se nada da će biti premošćen "zid koji nas deli".

 

U obraćanju novinarima posle sastanka, Putin je rekao da mada nijedna od strana u sukobu u Ukrajini ne ispunjava svoje obaveze, situacija daje nadu za napredak u bliskoj budućnosti, prenela je ruska televizija RT.

 

I Pariz i Moskva se slažu da je potrebno "hitno okončanje krvoprolića", rekao je Putin i pozvao Ukrajinu da odmah povuče artiljeriju s granice s Donjeckim regionom.

 

"Situacija (u Ukrajini) je tragična, možemo videti da ljudi tamo i dalje umiru, ali se veoma nadam da će u bliskoj budućnosti biti doneta konačna odluka o prekidu vatre", rekao je Putin.

 

On je rekao da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da očekuje da će Kijev isključiti mogućnost blokade republika Donjeck i Lugansk, jer će "inače biti teško zamisliti teritorijalni intergitet Ukrajine".

 

Oland je rekao da je tokom planiranog leta nad Moskvom odlučio da napravi pazu kako bi "razgovarao o najznačajnim pitanjima povezanim s ukrajinskom krizom".

Putin je zahvalio francuskom predsedniku na poseti i dodao da će ona "izvesno doprineti rešavanju mnogih problema".

 

Francuska je prošlog meseca suspendovala isporuku vojnog broda Rusiji pošto je bila pod snažnim pritiskom svojih saveznika da obustavi prodaju zbog tenzija između Rusije i Ukrajine.

 

Ministar odbrane Francuske juče je rekao da bi isporuka mogla biti potpuno otkazana ako se ne promeni politička situacija.

 

Zapadne države optužuju Rusiju da podstiče proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i da im pomaže oružjem i ljudstvom. U sukobima na istoku Ukrajine je od aprila poginulo najmanje 4.300 ljudi. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here