N. Ristić, RTS
Promocija knjige "Hleb u Velikom ratu"

U RTS Klubu predstavljena je knjiga Dimitrija Vujadinovića „Hleb u Velikom ratu“ u izdanju RTS, IK Prometej i IK Tiski cvet koju prati izložba dokumentarnih fotografija istog naziva. Govorilo se o hlebu kao nesumnjivo jednom od najvećih civilizacijskih otkrića. Ne samo što je odlučivao o ishodima brojnih ratova, hleb je jedina hrana koja čoveka povezuje sa osnovnim principima života i sa onostranim svetom.

Autor publikacije podseća nas da dva pojma imaju presudnu ulogu u životu svakog od nas. Hleb je veliki preduslov života, gotovo neizostavan, a Rat je svaki, na kraju krajeva bezumni, sukob zbog većeg prava na Hleb, nekome na beli hrskavi, a nekome na opori crni.

O hlebu su govorili Dostojevski „Ne postoji na svetu ništa tako pozitivno kao što je hleb“ , Servantes „Svaka tuga je manja uz hleb“, a manje se zna da kao što je u prohujalim vremenima postojao Put svile, tako je postojao i Put hleba, koji je polazio od Indije preko nekadašnjih sovjetskih zemalja…

U knjizi “Hleb u Velikom ratu“, autor Dimitrije Vujadinović, navodi rusku poslovicu koja kaže „da je hleb najveći saveznik, što ga može imati neka vojska”. Bitke su se vodile na bojnom polju, ali rat mnogo šire. U najtežim egizstencijalnim uslovima kakav je rat, hleb prestavlja svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi. Ko ima žita, topovi mu se najdalje čuju!

Promocija knjige “Hleb u Velikom ratu”

Bez hleba, rat se ne vodi…

Kroz izložbu dokumentarnih fotografija na 22 panoa, u RTS klubu, Vujadinović nam predstavlja ratne priče, svedočanstva vojnika, učesnika prelomnog događaja u formiranju humanije kulture sećanja početkom prošlog veka – Velikog rata. Cilj autora je ne samo da prikaže značaj hleba kao hrane, već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi i u najtežim egzistencijalnim uslovima kakav je rat. U tom smislu ova izložba ima antiratnu poruku koju šalje autor. Čitanje publikacije „Hleb u Velikom ratu“ je i podsećanje na događaj sa kraja Velikog rata kada srpski vojnik svoj tain deli sa bugarskim zarobljenikom…

Dimitrije Vujadinović je istoričar kulture hleba iz Sremskih Karlovaca. Napisao je i objavio brojne knjige. Od toga više od polovine su o hlebu: Hleb na 200 načina, Deveti milenijumski cilj, Hleb sa pivom, Obredni i običajni hleb u Vojvodini, Atlas muzeja hleba u Evropi, Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec, Hleb u Velikom ratu, a u pripremi je i monografija Istorija i kultura hleba.

Promocija knjige “Hleb u Velikom ratu”

Izložba fotografija „Hleb u Velikom ratu“ traje do ponedeljka 2. novembra 2020. U RTS klubu, zgrada Radio Beograda ulaz iz Svetogorske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here