EPA-EFE/OMER MESSINGER
Nikol Pašinjan

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan objavio je plan rada vlade Jermenije za Nagorno-Karabah, istakavši da je on odgovoran za prevazilaženje nastale situacije, osiguravanje stabilnosti i bezbednosti.

U svojoj objavi na fejsbuku Pašinjan je naveo glavne tačke „mape puta“: obnavljanje pregovaračkog procesa u formatu kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, a prioritet je utvrđivanje statusa Nagorno-Karabaha; povratak stanovnika Karabaha svojim kućama, obnavljanje stambenog fonda i infrastrukture Nagorno-Karabah i Jermenije; obezbeđivanje socijalnih garancija porodicama poginulih, rešavanje problema ranjenih, oslobađanje zarobljenika, psihološka rehabilitacija „učesnika u ratu i društva u celini“.

U planu je takođe i reforma Oružanih snaga, borba protiv pandemije, oživljavanje ekonomije, rešavanje demografskih problema, izmena biračkog zakona, usvajanje zakona o strankama i osnivanje institucije specijalnog suda kao prvog koraka ka formiranju antikorupcijskog suda.

„Glavni cilj svega ovoga jeste da se osigura demokratska stabilnost Jermenije“, napisao je Pašinjan.
Prema procenama vlasti, za realizaciju svega navedenog će biti potrebno oko pola godine. Pašinjan namerava da predstavi izveštaj o urađenom 2021. godine.

Podsetimo, u Jermeniji se od 10. novembra održavaju protesti, nakon što je Nikol Pašinjan potpisao sa Azerbejdžanom i Rusijom deklaraciju o primirju. Demonstranti smatraju da je taj sporazum izdaja i traže da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here