Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Turska bi uskoro mogla da ukine ograničenja na prelete ruske avijacije u Siriju, rekao je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

Ankara neće postavljati uslove Moskvi, istakao je on i dodao da je tursko rukovodstvo zbog politizacije sirijskog pitanja bilo prinuđeno pod pritiskom Zapada da donese takve odluke.

Podsetimo, Turska je ranije zatvorila nebo za ruske civilne i vojne letove ka Siriji.

– Verujem da je pitanje rešivo, to je pitanje vremena. Odnosi između naših zemalja su na veoma visokom nivou. Uslova sa strane Turske nema. Smatramo da je ta barijera privremena i veštačka i da će uskoro biti prevaziđena – dodao je Lavrentjev, prenosi Sputnjik.

Ruski zvaničnik je rekao i da nema potrebe za prebacivanje ruskih snaga iz Sirije u zonu specijalne operacije u Ukrajini posle prisajedinjenja novih teritorija.

– U Siriji imamo ograničeni vojni kontingent koji nije tako veliki po brojnosti i on ne učestvuje direktno u borbenim dejstvima – rekao je Lavrentjev.

Takođe je rekao da je Moskva spremna da obezbedi platformu za pregovore predsednika Turske i Sirije, ako bude postojala obostrana želja za tim.

Prema njegovim rečima, Rusija se nada da će Turska usvojiti sugestije Moskve o nesvrsishodnosti operacije u Siriji.

– Nadamo se da će naše stavove čuti jer niko ne želi da isprovocira eskalaciju napetosti ne samo u oblasti na severu i severo-istoku zemlje, nego na čitavoj teritoriji Sirije – rekao je on.

Takođe, postoji nada, dodao je on, da će se Turska uzdržati od kopnene operacije u Siriji.

Nada za to postoji ali potrebno je da nema provokacija grupa sa severa Sirije.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je 21. novembra saopštio da su oružane snage republike za dva dana operacije “Mač-kandža” u Siriji i Iraku likvidirali 184 terorista. U akciji je učestvovalo više od 50 aviona i 20 dronova. Artiljerija je pružila podršku avijaciji.

Tursko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je operacija uspešno izvedena na severu Iraka u oblastima Kandil, Asos, Hakurk, kao i u oblastima Arap-Pinara, Tel-Rifat, Džizre i Derik na severu Sirije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here