commons.wikimedia/Violetova
MAKEDONSKI ALBANCI OŽIVLJAVAJU IDEJU "ALMAKOS": Skoplje, prestonica Severne Makedonije

Iza namere da Severna Makedonija izađe iz inicijative Otvoreni Balkan (OB) krije se plan Albanaca sa juga kontinenta da na mala vrata proguraju ideju stvaranja velike Albanije. Ovo je rekao lider Demokratske zajednice Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković komentarišući najavu šefa diplomatije Severne Makedonije, Bujara Osmanija, da će ova zemlja preispitati učešće u Otvorenom Balkanu, ako se dokaže da je Srbija na bilo koji način umešana u događaje u Banjskoj.

Zloupotreba događaja

– Albanska politička elita u Skoplju zloupotrebljava događaje u Banjskoj kako bi reafirmisala projekat “Almakos”, naizgled zaboravljen, a koji je prvi put promovisala Partija demokratskog prosperiteta, 2006. godine – kazao je Stoilković za Sputnjik Srbija i objasnio da Otvoreni Balkan ne odgovara makedonskim Albancima, pa da aktiviraju “Almakos”.

Ideja o “Almakosu” plasirana je 2006, a Ismet Ramadani iz PDP tvrdio je da se ne radi o stvaranju Velike Albanije, već političko ekonomskoj zajednici nalik Beneluksu koja bi nastala pošto se reši kosovsko pitanje.

Međutim, Stoilković tvrdi da je reč o formiranju velike Albanije.

– Šta bi drugo moglo da znači kad je i Aljbin Kurti nedavno dok je boravio u Severnoj Makedoniji promovisao veliku Albaniju, a on je najpopularniji političar među makedonskim Albancima. Ako je on promoviše, onda priča o “Almakosu” nije bez osnova – kazao je Stoilković.

Ljuban Karan, stručnjak iz oblasti bezbednosti, kaže za “Vesti” da je “Almakos” vezan za ideju Prizrenske lige čiji su akteri davno shvatili da aktivnosti i planove moraju uklopiti u geostrateške interese velikih sila.

Brana Rusiji

– Velika Albanija je postala zapadni projekat, što je za Srbe i Srbiju daleko opasnije nego da su iza njega samo Albanci. Taj projekat je pored geostrateških, uklopljen i u vojne planove sučeljavanja NATO sa Rusijom, sa osnovnom idejom da ruska flota nema pristup Jadranskom moru, a da Balkan postane čvrsta i pouzdana platforma za antirusko delovanje – navodi Karan i dodaje da je u prvoj fazi stvaranja velike Albanije plan da se lažna država Kosovo ujedini sa Albanijom.

Dodaje da sada figurira i ideja da se prilikom te operacije otme i deo Severne Makedonije pod kontrolom albanskih partija i militantnog pokreta za otcepljenje koji je već demonstrirao sposobnost vojnih akcija. – Zato se zaboravljeni fiktivni projekat “Almakos” pretvara u realan, na kome će se sve više insistirati – zaključio je Karan.

General Luka Kastratović kaže da je “Almakos” jedan u nizu projekata na formiranju velike Albanije, a uklapa se u borbu Zapada protiv Istoka i tajni Plan Vatikana, Nemačke i SAD o uređenju međunarodnih odnosa na federativnom principu bez Slovena.

– Aktiviranjem “Almakosa” Albanci bi da realizuju još jednu etapu borbe za veliku Albaniju koja bi obuhvatila KiM, opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, delove Crne Gore i Severne Makedonije i druge krajeve – kazao je Kastratović za naš list.

Mašta i realnost

Ivan Stoilković ukazuje da te ideje, oko “Almakosa”, velike Albanije, na prvi pogled izgledaju kao stvar mašte.

– Ali, mi već dugo živimo na granici između mašte i realnosti. I život na toj granici pokazao je da mašta polako, ali sigurno, koliko god bila nenormalna, postaje realnost – objašnjava Stoilković.

Beograd, jedina prepreka

Ljuban Karan kaže da nije slučajno da se Kurti prilikom posete Severnoj Makedoniji ponašao kao da je na albanskoj teritoriji.

– Srbija ostaje jedina prava prepreka toj nakaradnoj zamisli i glavni udari će ići u pravcu srpskog državnog rukovodstva – kaže on.

Cilj je da se Makedonci “prevedu žedni preko vode”, da ih velike sile ubede da je to u njihovom interesu, i da se jednog dana probude u velikoj Albaniji. Nadamo se da neće biti toliko naivni – rekao je on.

1 COMMENT

  1. Polako necete dugo Albanci docice i vama kraj ni Amerika ni Engleska pa ni EU vam nece pomoci. To sto GB Amerika pokusava od Kosova da stvori Izrael i Gazu nece im uspeti dok postoji Srbije i Sroskog Naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here