Pixabay.com

Rezolucija o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu usvojena je u Evropskom parlamentu. Od Evropske komisije se zahteva da naloži proizvođačima da unifikuju punjače za sve kućne aparate.

Svi punjači za sve kućne aparate biće isti, ukoliko Evropska komisija usvoji zahtev Evropskog parlamenta da proizvođacima naloži da standardizuju svoje proizvode.

Deset godina trajala je borba da se do toga dođe. Prethodno je Evropska komisija naložila proizvođacima da se sami dogovore. Ali nisu uspeli u toj nameri.

“Puno je vremena prošlo, komisija je dala proizvođačima da se sami dogovore, ali je nemoguće jer je veliki novac u pitanju. Nije ni bilo očekivati od industrije da će se toga odreći, sad idemo u promene koje su nakon dugih meseci konsultacija se dogovorile kako će izgledati”, kazala je Biljana Borzan, poslanica Evropskog parlamenta.

Najveće kompanije, među kojima su Apple, Google, Lenovo, LG, Motorola, Samsung i Sony, pre dve godine pristale su da standardizuju deo opreme za punjenje uređaja, ali da, na primer, Apple zadrži svoj “lightning port” na Iphone telefonima, ali da obezbedi konvertor za USB-C port.

U toj kompaniji nisu posebno srećni zbog najnovijeg razvoja događaja i očekuju da Evropska komisija nađe bolje rešenje, koje neće biti restriktivno za industriju

“Direktiva (Evropske komisije) bi imala direktan negativan uticaj tako što bi uticala na poremećaj u radu stotina miliona aktivnih uređaja i dodataka koje koriste naši evropski kupci, a još više Apple-ovih kupaca širom sveta, i stvorila ogromnu količinu elektronskog otpada, što je veoma loše i izazvalo bi brojne neugodnosti za korisnike”, naveli su iz Apple-a u saopštenju.

Na tržištima država članica EU postoji više od 500 miliona pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja. Do nedavno, postojalo je 30-tak različitih modela punjača, koji su stvarali više od 50.000 tona elektronskog otpada godišnje. Njihov broj se od podnošenja prve inicijative pre pune decenije smanjio i sve se više koriste bežični punjači, za koje evroparlamentaci smatraju da predstavljaju budućnost.

Iako zemlje Zapadnog Balkana nisu članice EU, ovakva odluka diretno će se reflektovati i na zemlje kandidate. Ukoliko Evropska komisija donese odluku da proizvođačima naredi da standardizuju svoje punjače, očekuje se da će to dovesti do promena, ne samo u EU, već u celom svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here