EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Analitičar Ilji Hodža rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio ceo paket francusko-nemačkog plana, i da se čeka pristanak Srbije što je, kako navodi, uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

– Pregovarački proces ima “da” premijera Kurtija za ceo paket francusko-nemačkog deklarativnog plana, koji čeka “da” od Srbije, što nema. Postoji insistiranje međunarodne zajednice da ako Kosovo počne da radi, onda će i Srbija dati “da”. Kurti to neće da učini i to je stvorilo sukob – naveo je Hodža.

On je rekao da ako je neko protiv Zajednice srpskih opština, postoje dva rešenja – ili će biti pristalica Aljbina Kurtija ili će mu reći “odustani, nemojte nas uništavati sa internacionalcima”.

– U trenutku kada smo protiv Zajednice i smatramo je neustavnom, imamo problem da tražimo koordinaciju i da kritikujemo Aljbina Kurtija jer on ne sarađuje sa međunarodnom zajednicom. Stav treba da bude jasan. Vidim da je situacija mnogo problematičnija od toga. Kosovo je uvek bilo visoko koordinirano sa SAD. Nismo uvek uz koordinaciju imali dobre stvari. Koordinacija nam je često donosila loše stvari, na primer Specijalni sud – rekao je Hodža.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here