EPA
Ben Hodžis

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine, da bi NATO trebalo iznova i iznova da ponavlja da je misija Kfora tu da ostane, kao i da je dobro što je prvi put u istoriji misije mađarski general glavnokomandujući.

Velika Britanija je poslednja imenovala svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, SAD imaju Palmera i Eskobara, EU predstavlja Lajčak. Mogu li svi oni da sarađuju zajedno?

– Biće važno za EU, Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup šta se dešava na Zapadnom Balkanu. Mi svi imamo interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona. Moramo da radimo ujedinjeni i na kompatabilni način, ključ svega ovoga je EU. Da budu ozbiljni za evropske integracije i da pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju. Mislim da SAD trebaju da imaju pravu strategiju za region, ne samo prolaznu i takođe bih istakao da NATO mora jasno da kaže opet i opet i opet da je misija Kfora tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova. Mislim da je važno da se Mađarska istakla u svojim obavezama. Imamo prvi put mađarskog generala na čelu Kfora. Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Da li ste optimista po pitanju dijaloga Beograda i Prištine?

– Ja sam optimista, ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju. To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i sa drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči onda će Kina i Rusija popuniti taj vakuum, i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu.

Kako gledate na današnju Srbiju, ali i njene odnose sa Rusijom?

– Verujem da Srbija danas nije Srbija iz 1999. Više su zainteresovani i više su otvoreni za zapadne integracije. Ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i da budu prozapadni i moderni, ali nažalost previše i onih koji to otežavaju. To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije.

Da li će doći do novog sastanka Kurtija i Vučića?

– Važno je da se lideri sastaju, ali moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo od strane Kremlja ali i onih unutrašnjih koji podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji. Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose.

Vaš stav po pitanju Kosovskih bezbednosnih snaga?

– To je delikatno pitanje za Srbiju i Kosovo. SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i da ne smanjuje svoju misiju.

4 COMMENTS

  1. Sramotan intervju i tvrdnje. Fina lepa i nevina Amerika i maligna Rusija. Svašta. Maligna i zločinačka je Amerika i svi njeni saveznici.

  2. Treba citati i izmedju redova, pa ce svakome biti jasno da se kauboji spremaju za bekstvo. Toliko su se zamerili Srbiji, da im ni menjanje strana ne pomaze. Samo im preostaje predaja oruzja i bezanje. A njihovi \”sticenici\” neka gledaju kako da isprave krivu Drinu i mastaju kako da ponovo dobiju prokockano. Ovi su gori od Srba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here