pixabay.com

Ambasador Holandije u Skoplju Dirk Jan Kop izjavio je da njegova zemlja trenutno vidi mogućnost da Severna Makedonija počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija.

– Trenutne procene vode ka tome da vidimo mogućnosti za Severnu Makedoniju da počne pregovore, a takvu mogućnost još ne vidimo za Albaniju – rekao je on za makedonske medije.

Na pitanje šta ako u razgovorima među zemljama EU deo njih bude insistirao na zajedničkoj odluci za dve zemlje i da li će u tom slučaju Severna Makedonija postati žrtva nesaglasnosti, Jan Kop je rekao da je teško da se spekuliše o pregovaračkim pozicijama drugih zemalja članica EU, ali da je pozicija Holandije jasna.

– Naša pozicija je jasna – oduvek smo govorili da procenjujemo poziciju za svaku zemlju prema tome šta je postigla i to je naš prerogativ. Imamo svoje poglede o tome koje korake određena zemlja kandidat treba da preduzme da bi postala članica EU i to postojano govorimo – da je reč o procesu baziranom na dostignuću, strogom i fer procesu – zaključio je Jan Kop.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime