Holandija pokušala da spreči Ukrajinu da Rusiji preda „svedoka“ pada MH17

sputniknews.com, Vestionline
pixabay.com

„Holandija je u više navrata vodila pregovore na visokom nivou s Ukrajinom o tome da se Rusiji ne preda bivši komandant odreda protivvazdušne odbrane DNR Vladimira Cemaha“, izjavio je šef holandkse diplomatije Stef Blok u pismu upućenom parlamentu te zemlje, a preneo portal nu.nl.

Prema rečima Bloka, holandsko tužilaštvo je insistiralo na tome da Cemah ostane dostupan istražiteljima koji se bave katastrofom malezijskog „boinga“ u Donbasu 2014. godine.

Kijev je bio prinuđen da odloži predaju ruskih zatvorenika, kako bi istraga mogla dodatno da sasluša „svedoka“, rekao je ministar.

O isleđivanju Cemaha, kog kijevske vlasti smatraju svedokom u slučaju rušenja MH17, ranije je govorio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Pre dva dana Kijevski apelacioni sud je ukinuo pritvor Cemahu. Njegovi rođaci su saopštili da je uhapšen u julu u svom stanu. Uhapsili su ga saradnici Službe za bezbednost Ukrajine. Lider DNR Denis Pušilin je njegovo hapšenje doveo u vezu s pokušajima Kijeva da falsifikuju dokaze o slučaju malezijskog „boinga“.

Danas su avioni s Rusima i Ukrajincima, oslobođenim u okviru dogovora Moskve i Kijeva o razmeni zatvorenika, sleteli u rusku, odnosno ukrajinsku prestonicu.

Malezijski „boing“, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur na liniji MH17, srušio se u julu 2014. godine. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Kijev je za nesreću optužio ustanike iz Donbasa, koji su naveli da nemaju sredstva sposobna da obore letelicu na takvoj visini.

Istražna grupa koju predvodi holandsko tužilaštvo tvrdi da je avion oboren iz raketnih kompleksa „buk“, koji navodno pripadaju 53. raketnoj brigadi ruske vojske iz Kurska.

Zamenik šefa Glavnog tužilaštva Rusije Nikolaj Viničenko je rekao da je Moskva predala Amsterdamu ne samo podatke s ruskih radara nego i dokumentaciju koja svedoči o tome da je raketa koja je oborila „boing“ pripadala Ukrajini. Istraga je, međutim, ignorisala te podatke.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime