Tanjug

Da Srbija još raskošno svetli na mapi sveta isto kao što je i pre 100 godina, kada je ovde održana prva projekcija holivudskog filma samo nekoliko meseci posle prve filmske projekcije u svetu, ostvarenja braće Limijer, uverili su se u subotu posetioci Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Velika dvorana ovog zdanja zapravo nije bila dovoljno velika da primi svu publiku željnu kvalitetnog izvođenja na koncertu filmske muzike “Holivud u Srbiji”, te je tražena karta više. Posetioci su, kao u dobra stara vremena, sedeli i na stepenicama velelepnog, patinastog Kolarca.

Mnogobrojnim članovima Srpskog simfonijskog orkestra temperamentno i nasmejano dirigovala je Amerikanka Džejn Braun, prema čijem izboru filmova je i načinjen koncertni program.

U nekoliko numera zapevali su solisti Tamara Angelovska, Irina Plećević i Dušan Birač, članovi Međunarodne operske fondacije.

Veče je otvorila kompozicija iz „Indijana Džounsa“, koju su, kao sve naredne, u stopu na platnu pratile scene iz filma, da bi usledile noseće numere iz „Šindlerove liste“ i „Pink Pantera“.

Uz ovu, svima znanu temu, na poziv Braunove publika je pucketala prstima sve vreme u ritmu. Tako je nastavila i uz čuvene teme iz „Misije“, „Jadnika“, „Nemoguće misije“, „Sopranovih“, „Titanika“, „Negde u vremenu“ i animiranih ostvarenja „Zaleđeno kraljevstvo“, „Kako da dresirate svog zmaja“ i “Happy Feet”.

Ovacije su usledile posle maestralnog izvođenja teme iz „Pirata sa Kariba“, Hansa Cimera da bi, na samom kraju, dirigentkinja najavila:

– Mislim da sledećoj numeri nije potrebno predstavljanje. I zaista beše tako, jer već na prvi takt numere iz „Otpisanih“ publika je počela da aplaudira i smeje se oduševljeno, tapšući sve vreme u ritmu koji je pratio Prleta i Tihog. Na taj način Braunova je simbolično pokazala da srpska kinematografija može da ide ruku pod ruku sa holivudskom, zahvaljujući se zemlji domaćinu.

Koncert je završen trominutnim aplauzom uz molbe publike za bis, no one nisu uslišene. Posle beogradske, i novosadska publika imaće priliku da prisustvuje ovom pravom malom holivudsko-srpskom spektaklu već u ponedeljak 27. novembra (20) u Sinagogi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here