Vesti
Domaćini: Omladinski ansambl KUS Mladost

Kulturno udruženje Srba Mladost iz Loniga, nadomak Vićence organizovalo je drugu po redu manifestaciju Homoljski motivi dijaspore i ugostilo pet društava iz matice i rasejanja. Iz matice, iz Voluje, kod Kučeva, stiglo je udruženje Štule, a iz Majdanpeka “Velimir Markićević”, članovi Srpskog udruženja Solna iz Stokholma doputovali su iz daleke Švedske. Iz okoline Vićence stigla su društva “Sveti Sava” iz Valdanja i Kruna iz Skija.

Bogat kulturno-umetnički program trajao je više od tri sata, a među prvima su se publici recitacijama predstavili učenici srpske dopunske škole iz Alontea, blizu Loniga, đaci učiteljice Dragice Doderović. Na bini su se potom predstavili svi gostujući folklorni sastavi i domaćin Mladost s tri ansambla (dečji, omladinski i veterani). Veliki aplauz publike za otpevane rodoljubive pesme dobila je Valentina Stojanović, članica Udruženja “Sveti Sava” iz Valdanja.

Gosti iz Švedske: SU Solna

Priredbi su prisustvovali Ivan Rajičić, predsednik Opštine Kučevo i Pjer Luiđi Đakomelo gradonačelnik Loniga. Đakomelo je javno pohvalio udruženje Mladost, predsednika Dragišu Blagojevića i potpredsednika Željka Markovića za dobru organizaciju.

– Mnogo sam zahvalan srpskoj zajednici na dobroj saradnji s lokalnom upravom – istakao je Đakomelo.

Pohvale nisu izostale ni od strane čelnika Opštine Kučevo.

– Udruženje Mladost na odličan način održava vezu sa domovinom i doprinosi očuvanju kulture i tradicije – ocenio je Ivan Rajičić.

Posle završetka zvaničnog dela programa usledila je zabava uz muziku uživo. Priređena je i večera, a gosti su mogli da uživaju u domaćim specijalitetima i da degustiraju Čiča Zlajinu rakiju, koja je stigla iz Srbije, posebno za ovu priliku, kako bi bila plasirana u Italiji.

RECITOVALI: Đaci srpske dopunske škole
ATRAKTIVNO: KUD Štule iz Kučeva

Monikini crteži

Talentovana Monika Priulović, o kojoj su “Vesti” nedavno pisale, i na ovoj priredbi je svojim crtežima i grafikama ulepšala ambijent i zaokupila pažnju znatiželjnih zemljaka koji su prišli štandu da se informišu o njenim radovima.

Monika Priulović

Đakomelo u Kučevu

Delegacija Kučeva u kojoj su bili Ivan Rajičić i njegov saradnik Darjan Drikić i čelnici Mladosti pre priredbe su posetili gradonačelnika Loniga i tom prilikom je Pjer Luiđiju Đakomelu uručen poziv da u avgustu dođe na Homoljske motive, manifestaciju koja se svake godine održava u Kučevu. Gradonačelnik Loniga je s velikim zadovoljstvom poziv prihvatio i poručio da će rado doći u Srbiju.

Prijem u kabinetu gradonačelnika Đakomela