M. Bogdanović

Umesto žardinjera sa cvećem i uređenog parka, na ulazu u vrtić “Izvoričić” u centru Novog Beograda u Bulevaru Mihajla Pupina roditelje i mališane dočekuje mini deponija. Već mesecima unazad, razbacano đubre koje ispada iz prepunjenih kontejnera prizor je zgražava kako stanare okolnih zgrada, tako i slučajne prolaznike.

Dolazak visokih temperatura dodatno je pogoršao situaciju, pa su neprijatni mirisi postali deo svakodnevice onih koji stanuju u neposrednoj blizini.

Neki od stanara su našim reporterima ispričali da vaspitači u vrtiću izbegavaju da izvode decu u dvorište zbog nepodnošljivog smada, ali i straha od zaraze koja se tokom letnjih vrućina širi još brže.

– Svakog dana prolazim pored ovog rugla. Mesecima ista priča, i niko ne reaguje. To je skandalozno. Ovde se deca igraju, zar treba u đubretu da borave? Moj unuk ide u ovaj vrtić i uvek kada dođem po njega, samo što se ne onesvestimo od smrada. Mi godinama apelujemo na Gradsku čistoću da nam postave dovoljnu količinu kontejnera, jer nemamo gde da bacamo smeće. Ovde ima mnogo zgrada, ogroman broj ljudi, a samo nekoliko kontejnera – rekla je jedna od stanarki.

I njen komšija ističe da je i sam nekoliko puta pisao komunalnom preduzeću i tražio rešenje, ali da su svi gluvi na apele građana.

– Svi prebacuju odgovornost jedni na druge, a problem niko ne rešava. Više puta sam zvao i Gradsku čistoću, i Gradsko komunalno preduzeće, i Gradsko zelenilo, i uvek ista priča. Niko nije odgovoran, ili obećaju da će problem rešiti i onda od toga ne bude ništa. Ja više ne znam šta nam je činiti – rekao je jedan od komšija.

Kako su nam ispričali, nekoliko volontera iz obližnje protestantske škole pre nekoliko dana su čistili to đubre koje se širi po ulici.

– Neki mladi ljudi, Nemci i Austrijanci su došli da počiste to. Ali džaba, posle manje od jednog dana djubre se opet nakupi na sve strane. Gradska vlast treba da reaguje, a ne da stranci čiste naš grad – zaključio je stanar obližnje zgrade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here