King Diamond je danski hevi metal bend osnovan u Kopenhagenu 1985. godine, pod pseudo nazivom njegovog glavnog pevača King Dajmonda. Formiran je skoro godinu dana nakon raspada benda Mercyful fate čiji je ovaj frontmen takođe bio jedan od glavnih članova. Od svog nastanka do danas objavili su 12 studijskih albuma baziranih na horor pričama.

Godinu dana nakon raspada legendarnog benda Mercyful Fate, 1986. god Kim Bendiks Peterson sa još dva bivša člana, Majkl Denerom i Timijem Hansenom formirao je novi bend. Originalni sastav popunila su još dva muzičara, gitarista Flojd Konstantin i bubnjar Miki Di. Ubrzo je Flojd Konstantin zamenjen i na njegovom mestu je došao Endi La Rok, prvog dana snimanja. U ovom sastavu bend se proslavio prvim singlom No Presents for Christmas, nakon čega je usledio i prvi studijski album Fatal Portrait.

Sledeće godine snimili su novi album, Abigail čija je tema kuća iz 18. veka koju je nasledio mladi bračni par koji ubrzo počinje da otkriva njenu mračnu stranu. Međutim, nakon toga Majkl Dener i Timi Tansen su napustili bend i na njihovom mestu dolaze, najpre samo za vreme turneje Majk Mun, a zatim dva nova člana, Pit Blek i Hal Patino. Nova postava je 1988. godine zabeležila treće studijsko izdanje “Them“ koji je vrlo dobro prodat, tačnije najbolje u dotadašnjoj karijeri benda. Tema albuma je takođe demon koji je zaposeo kuću ali ovog puta u ulozi je starice koja pije čaj napravljen od ljudske krvi.

Nakon toga i Miki Di napušta bend, pa je King Dajmond na njegovom mestu doveo Krisa Vajtmira, koji se nije dobro pokazao i nije bio pogodan za snimanje ploča, zbog čega je King Dajmond ponovo pozvao Miki Di-ja da snime makar još jednu ploču u istom sastavu. Novi Album je nazvan Conspiracy, konceptualan kao i ostali, objavljen 1989. godine, ali nije opravdao popularnost prethodnog ali je direktan nastavak na priču.

Sastavu benda 1990. priključio se novi bubnjar, Snouvi Šav, prilikom čega je snimljen album The Eye. Pomenuti bubnjar nije ni učestvovao u snimanjima ali je učestvovao u komponovanju nekoliko pesama i bio prisutan u studiju. Nakon ovog albuma u bendu je nastala kriza, neki članovi su izgubili entuzijazam, a Pit Blek i Hal Patino su otpušteni zbog nedozvoljenih supstanci. Na njihovom mestu došli su gitarista Majk Ved i basista Šarli Di Anđelo.

U bendu su ubrzo nastali novi problemi, ovog puta spor sa izdavačkom kućom Roadrunner Records uslovio je da snimljeni materijal ne može biti objavljen. Naredne godine su bile ispunjene izdavanjem lajv snimaka sa koncerta 1987. Abigail ploča kao i kolekcija najvećih hitova, nakon čega za pune 3 godine bend nije ništa izdavao sve do 1995. i novog albuma The Spider’s Lullabye napisanog par godina pre.

U međuvremenu svi članovi, osim King Dajmonda i Endija, napustili su grupu, a pridošli gitarista Herb Simonsen, basista Kris Estes i bubnjar Derin Entoni. Usledila je još jedna pauza u izdavanju, a 1996. album The Graveyard. Derin Entoni je usled automobilske nesreće napustio bend a na njegovom mestu dolazi novi bubnjar Džon Hebert sa kojim bend objavljuje novu ploču Voodoo 1998. godine.

U 2000. godini bend je snimio novi album House of God koji sadrži određene elemente religijske simbolike kao i emocionalne manipulacije, nakon čega će se desiti nova promena u sastavu ali i poslednja do danas. U bendu se vratio bivši član Hal Patino koji je uspeo da reši probleme sa drogom, kao i još jedan bivši član, Majk Ved. Ispostavlja se da je ova postava najtrajnija u istoriji benda, i ubrzo 2002. godine izlazi album Abigail II: The Revenge.

Iako je album bio dobro primljen od strane kritičara kao i fanova, izdavačka kuća je pretrpela dosta gubitaka na račun profita što sprečava dalju saradnju sa bendom i podršku u nailazećoj turneji. Pitanje sredstava za turneju rešeno je izdanjem albuma iz 2003. godine The Puppet Master, jer je najvećim delom sniman u Kingovoj kući u Teksasu, pa su značajna sredstva ušteđena za potrebe turneje. Tema ovog albuma koja govori o ljudima kao o neživim bićima i lutkama koje se kontrolišu tankim i slabo vidljivim užadima dobila je odlične kritike.

Januara 2007. godine na zvaničnom internet sajtu je objavljeno da pripreme za novi album počinju 5. marta u Dalasu. Album je nazvan Give Me Your Soul…Please i izdat 26. juna u Severnoj Americi od strane izdavačke kuće Metal Blade, i 29. juna u Evropi iste godine od strane Massacre Records. Nakon objavljivanja ovog albuma bend je primio nominaciju za Grammy nagradu za najbolju metal predstavu za pesmu Never Ending Hill.

Pored vokalnih karakteristika i melodičnih gitara, ono što izdvaja grupu od ostalih jeste  poseban način i posebna praksa prilikom pisanja tekstova. Naime, u svakom albumu, sem Fatal Portrait i The Spider’s Lullabye se tema albuma, koja je jedinstvena priča, provlači u delovima kroz pesme sa tog albuma, a u nekim slučajevima se priča nastavlja kroz kompozicije sa drugih albuma. Pesme su često, kako pisane, tako i pevane u dramskoj formi, sa ulogama likova koji tu dramsku radnju vrše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here