pixabay.com

Hiljade hotelijera u Austriji nemarava da tuži državu Austriju i da traži obeštećenje zbog prisilnog zatvaranja objekata usled pandemije koronavirusa.

Državi Austriji time prete zahtevi u visini od više stotina miliona evra, a za sada je nejasno da li postoji pravna osnova za tužbu.

Samo u pokrajini Tirol broj zahteva za obeštećenje se procenjuje na oko 3.500, a u Salcburgu, prema proceni Udruženja austrijskih hotelijera (OeHV) ima ih više od 2.000. I iz drugih pokrajina se mora računati na hiljade zahteva, tvrdi “Salcburger Nahrihten”.

Hotelijeri se nadaju obeštećenju za bar prve dve nedelje od uvođenja ograničenja slobode kretanja i zabrana pristupa hotelima i ugostiteljskim objektima, kada je još važio stari Zakon o epidemiji.

Privredna komora Salcburga polazi od toga da će hotelijeri za taj period moći da dobiju obeštećenje, a da će isplata trajati najmanje pola godine. Predsedavajući strukovnog odbora u Komori Rajnhold Hauk kaže da je u osnovi nesporan zahtev za obeštećenje za taj period.

Međutim, drugi eksperti tvrde da je moguće tražiti obeštećenje za duži period, jer je zabrana pristupa turistima isto kao i da je određena zabrana rada. Pravno gledano, još uvek nije jasno da li je i za koji period moguće dobiti obeštećenje, pa će sigurno najviše sudske instance morati da se bave tim pitanjem, konstatuje “Salcburger Nahrihten”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here