EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Avdulah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti saopštio je poslanicima Evropskog parlamenta detalje prošlonedeljnog sporazuma postignutog u Vašingtonu.

Hoti je, tokom govora u Evropskom komitetu za spoljne odnose, istakao da taj sporazum dopunjuje tekući dijalog u Briselu, pod okriljem EU.

– Tokom protekle sedmice postigli smo sporazum u Vašingtonu na kojem smo radili već neko vreme i koji predstavlja veliki korak ka sveobuhvatnom sporazumu. Mi to nazivamo sporazumom za ekonomsku normalizaciju, jer se većina sporazuma bavi ekonomskim pitanjima – poručio je Hoti.

Kosovski premijer je rekao poslanicima Evropskog parlamenta da se nada da će tokom nemačkog predsedavanja Kosovu biti odobrena liberalizacija viznog režima.

– Nepotrebno je reći da smo jedini u regionu bez vizne liberalizacije. Poznato je da smo ispunili sve kriterijume i naša vlada pokušava da obezbedi da ti kriterijumi ostanu. Zaslužili smo liberalizaciju viznog režima i želim da iskoristim priliku da zahvalim evropskim poslanicima na podršci – dodao je Hoti.

Podsetio je takođe poslanike Evropskog parlamenta da je zbog zahteva EU na početku svog mandata doneo neke “krajnje nepopularne” odluke, navodeći uklanjanje necarinskih barijera i reciprocitet.

– Razlog je taj što su nas partneri u EU zamolili da to uradimo. Uključeni smo u ovaj proces od samita u Parizu, gde smo kao vlada predstavili principe kako vidimo ovaj važan proces. Do sada su sa Srbijom organizovana dva sastanka na visokom nivou. Postigli smo napredak u nekoliko pitanja – istakao je Hoti.

Prema njegovim rečima, kada su započeli ovaj proces, jasno su stavili do znanja da teže sveobuhvatnom sporazumu za potpunu normalizaciju odnosa sa Srbijom i da do njega može doći samo uzajamnim priznavanjem.

– Ne zanimaju nas dugoročna rešenja, već trajna rešenja i to se postiže samo uzajamnim priznavanjem – poručio je Hoti.

Ne bežimo” od ZSO, ali…

Hoti je izjavio da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali će ga primeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

– Potpisali smo sporazum o Zajednici srpskih opština 2015. godine i nećemo odstupiti od tog sporazuma. Sada smo se dogovorili da zajedno dođemo do finalnog sveobuhvatnog dogovora, kako bismo mogli da primenimo i dogovor o ZSO i mnoga druga pitanja – kaže Hoti.

Tvrdi da kosovski zakoni podrazumevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice.

– Imao još toga da uradimo, ali dobro je da su sve zajednice potpuno integrisane – kaže Hoti.

Hoti o finansijskim potraživanjima

Kada je reč o drugoj otvorenoj temi, finansijskim potraživanjima, Hoti navodi da ona podrazumeva dogovor oko sukcesije i dugovanja na osnovu ratne odštete.

– Sve je to važno kako bi normalizovali odnose između naše dve zemlje – poručuje Hoti.

Avdulah Hoti je pred evropskim poslanicima u Briselu zaključio da “jedno kroz međusobno priznanje Kosovo može da se u potpunosti angažuje u smislenim odnosima sa Srbijom”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here