Tanjug
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti danas u Briselu prihvati plan EU u tri tačke za deeskalaciju situacije na severu, jer je to, prema rečima američkog diplomate, pravi način da se zaustave tenzije.

– Teško je reći šta očekujemo, nadamo se da ćemo pronaći put napred. EU je bila jasna i SAD su podržale gledište o planu u tri tačke da se postigne deeskalacija na severu, da se izađe na prevremene izbore uz učešće Srba i da se nastavi sa punom primenom dogovora koji su postignuti. Nadamo se da ćemo se izvući iz ove situacije – rekao je Hovenijer, posle sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Hovenier je rekao da postoji kratkoročno rešenje za deeskalaciju situacije, što je plan EU u tri tačke. On je istakao da su svi zapadni saveznici podržali taj plan i da očekuju da će Kurti to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim.

– On je demokratski izabran premijer zemlje i ima odgovornost u tom pravcu. SAD, EU, Velika Britanija i naši saveznici u NATO i mnogi drugi preneli su Kurtiju naša očekivanja o tome kako upravljati situacijom na severu. Kao što sam pomenuo, svi podržavamo plan Evropske unije u tri tačke i nadamo se da će on to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim – izjavio je Hovenijer.

U planu EU za deeskalaciju, koji su podržale i SAD, od kosovske vlade se traži da povuče policiju iz opštinskih zgrada na severu, da novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju sa alternativnih lokacija, da se održe novi izbori uz učešće Srba i da hitno započne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

1 COMMENT

  1. Ko veruje ovom americkom lazovu.Sve sto su radili rade protiv Srba,To su i priznali i sada oni kao gase vatru a oni je pale.Doslo je vreme da Srbija, Skupstina Srbije proglasi Rezoluciju da se sa Srpske zemlje KiM odmah izbaci americka Baza Bonstil.Oni su uzrok egzodusa i terora nad Srbima.Oni su ilegalno bez ikakvog odobrenja okupirali deo Srbije KiM i tamo sagradili na srpskoj zemlji svoju okpatorsku bazu.Predlazem da Srbija proglasi rezoluciju u kojoj trazi da se americka baz Bonstili izbaci sa KiM jer su tamo oni okupatori.Jenki go home

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here