Hram i porta dupke puni

0
Paljenje badnjaka
 

U hramu je bilo pretesno za sve koji su želeli da prisustvuju večernjem bogosluženju koje je služio protojerej stavrofor Slobodan Milunović uz sasluženje jeromonaha Stefana Jugovića. Posle večernje vernicima u hramu protojerej Marinko Rajak starešina hrama pročitao je Božićnu poslanicu patrijarha srpskog gospodina Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Vezivanje badnjaka

Za ovogodišnji Božić spremljeno je nekoliko hiljada badnjaka koji su prodavani na dva mesta u Sali Crkvenog centra. Na pripremi badnjaka radila je velika ekipa parohijana, a na vezanju badnjaka radilo se nekoliko dana. Pri kraju ovog posla pomagala su i deca.
 

Pre iznošenja badnjaka u portu, vernici su pomazani mirom, poškropljeni osvećenom vodom i darivani prigodnim poklonima. Za to vreme u porti se oko mesta gde će biti zapaljen badnjak okupilo nekoliko hiljada naših ljudi. Na Badnje veče su došle cele porodice, tako da su se paljenju badnjaka najviše radovala deca. Kada je protojerej stavrofor Đorđe Trajković potpalio badnjačku vatru, brzo se razvio veliki plamen koji je ozario lica prisutnih.

Sve to pratilo je čestitanje i nazdravljanje kuvanim vinom uz dobro raspoloženje. Nekoliko grupa parohijana radilo je na prodaji badnjaka i kuvanog vina, palile su se sveće za žive i mrtve a molba protojereja Marinka Rajaka da se ne koriste petarde urodila je plodom pa je bilo mnogo manje vatrometa i pucnjave nego nekih ranijih godina. Suvo vreme bez velike hladnoće pogodovalo je ostajanju u porti hrama i posle gašenja badnjačkog plamena, tako da su se čestitanja uz ljubljenje i nazdravljanja mogli videti i čuti na svakom koraku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here