Hram pun dijasporaca

0
Verski obred: Služena liturgija
 

Obišli su vekovna ognjišta, ali i rodbinu, komšije, prijatelje, koji su se krajem prošlog veka vratili u selo. Oko 30 zemljaka se okupilo u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a služio je sveštenik Željko Đurica.

Zanimljivo je da je crkva sagrađena daleke 1883. godine, što potvrđuje i urezana ploča na ovom starovekovnom objektu. Pretrpela je velika oštećenja tokom ratova 90-ih godina, najviše u toku operacije "Oluja", ali je najviše zahvaljujući prilozima upravo meštana koji su bili primorani da odu daleko u druge zemlje, renovirana.

U rodnom selu: Badnjak ih opet okupio
 

Uoči rata ovde je bilo većinsko srpsko stanovništvo, koje je najviše izbeglo u Srbiju, dok je samo naselje potpuno razoreno.

Posle rata se u mesto vratio samo manji broj izbeglica, prema nekim najnovijim podacima 28 porodica (48 lica), uglavnom starijih od 50 godina. Mladih povratnika, radno sposobnih je 15-ak, ali niko od njih nema zaposlenje. Obnovljeno je 48 kuća od kojih se oko 20 koristi povremeno. Za obnavljanje je ostalo oko 40 kuća. Put je u izuzetno lošem stanju – makadamski na deonici Livno-Grahovo u dužini od 13 km.

Većina bili Srbi

Gubin pripada opštini Livno, federacija Bosna i Hercegovina, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Nalazi se u Livanjskom polju, na lokalnoj makadamskoj cesti, koja se odvaja od glavnog puta Livno – Bosansko Grahovo između sela Sajkovića i Prova. Po popisu stanovništva iz 1991. godine Gubin je imao 366 stanovnika od čega 361 Srbina i 5 Hrvata.

Na Kupresu: Vernici ispred hrama
 

Ponovno okupljanje zakazano je krajem avgusta ove godine na istom mestu. Na crkveni praznik 29. avgusta Ubrus biće postavljena zvona na crkvi. Ona su takođe popravljena i svi veruju da će se odjekivati kao nekada Livanjskim poljem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here