Hramovi puni vernika

0

 

Više stotina Srba prisustvovalo je u subotu uveče, u tri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beču, služenju ponoćne praznične liturgije i bdenju. S radošću u srcu i svećom u ruci vernici su pratili tradicionalni ophod oko crkve, a mnogi si bili i na jutarnjoj liturgiji u nedelju. Hramovi Svetog Save, Uspenija Presvete Bogorodice i Vaskrsenja Hristovog bili su ispunjeni vernicima, koji su došli da proslave vaskrsenje Hristovo, na kojem se zasniva naša vera.
 

Čokolada omiljeni poklon

Prema istraživanju Privredne komore Beča, privreda austrijske prestonice za ovogodišnje uskršnje praznike više je profitirala nego prošle godine. Procena Privredne komore jeste da je ove godine ostvareno skoro 44 miliona evra prometa.

Istraživanje je pokazalo da su Bečlije u proseku potrošile oko 51 evro za poklone, što je za tri evra više u poređenju s prošlom godinom. Najomiljeniji pokloni Austrijanaca za Uskrs su čokolada, jaja i igračke. Njih 80 odsto poklanja slatkiše ili čokolade, polovina poklanja jaja, a petina igračke ili cveće.

Vernicima je u hramovima širom Austrije na Vaskrs pročitana i poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Posle služenja vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim kucanjem ofarbanim jajima i prazničnim trpezama u krugu porodice.

Kao i u otadžbini vernici su farbali po običaju jaja na Veliki četvrtak ili na Veliki petak.
Tokom praznika šarena uskršnja jaja tradicionalno su darivali rođacima i prijateljima i svima koji uđu u njihov dom.

Pošto je ove godine na isti datum pao rimokatolički Uskrs, u Austriji je proteklih dana srpska dijaspora mogla za svoj verski praznik da uživa u prazničnoj atmosferi.

Zainteresovani su mogli umetnički ofarbana jaja da potraže na više takozvanih uskršnjih pijaca ispred istorijskih zdanja u Beču.

I na svim pijacama proteklog vikenda deljena su ofarbana jaja svim kupcima u sklopu akcije pijačne uprave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here