EPA/PAUL MILLER

Više nema Ozija koji nije primetio da je skoro sve poskupelo, samo se postavlja pitanje koliko.

Mesečni indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je 7,3 odsto za 12 meseci (do novembra 2022), u odnosu na povećanje od 6,9 odsto tokom 12 meseci (do oktobra prošle godine), objavio je Biro za statistiku (ABS).

Najznačajniji rast cena je zabeležen u oblasti stanovanja (+9,6%), hrane i bezalkoholnih pića (+9,4%), transporta (+9,0%), nameštaja, opreme za domaćinstvo i usluga (+8,4%) i rekreacije i kulture (+5,8 odsto).

Šef makroekonomske statistike ABS-a, Džeki Vitas, kaže da je prošli novembar bio 21. uzastopni mesec veće potrošnje domaćinstava, pri čemu je većina kategorija zabeležila rast.

Roba koja se uzima u obzir pri određivanju inflacije podeljena je u 11 velikih grupa, od kojih svaka predstavlja specifičan skup roba, a koje su zatim podeljene u dalje podgrupe.

Namirnice

Tokom 12 meseci do novembra, kako kaže ABS, zabeleženo je povećanje cena u svim kategorijama hrane.

Ova poskupljenja odražavaju niz pritisaka na cene, uključujući probleme u lancu snabdevanja i povećanje ulaznih troškova.

Najveći doprinos godišnjem porastu dala je hrana u restoranima i za poneti, koja je veća za 7,3 odsto zbog porasta troškova “inputa“, problema sa snabdevanjem svežom hranom i nedostatka radne snage.

Voće i povrće je poskupelo za 9,5 odsto. Ova podgrupa i dalje je pod uticajem poplava, obilnih padavina i grada u ključnim oblastima rasta, zajedno s visokim troškovima transporta i đubriva.

Presek cena koje je napravila medijska kuća ABC pokazuje koliko su pojedine namirnice poskupele u odnosu na 2020. Pri tome su u svojoj analizi prikazali samo zvanične podatke supermarketa Kolsa.

Tako je sir, u listićima od 500 grama, koštao sedam dolara u 2020, a u novembru 2022. čak 11,4 dolara.

Kilogram jagnjetine je koštao 18,5 dolara u 2020, da bi u novembru 2022. bio skuplji za 3,5 dola i koštao 22 dolara.

Margarin od 500 grama je u 2020. koštao 4,8 dolara, a u novembru 2023. sedam dolara.

Krediti i kirije

Prema izveštaju ABS-a, cene novih stambenih objekata su porasle za 17,9 odsto, pošto graditelji imaju veće troškove rada i materijala.

Stopa rasta cena je u novembru smanjena u odnosu na godišnji rast od 20,4 odsto u oktobru.

Manje isplate državnih grantova za izgradnju u odnosu na novembar 2021. takođe su doprinele porastu cena novih stanova.

Cene zakupa dodatno su porasle ovog meseca sa godišnjeg rasta od 3,5% u oktobru na 3,6% u novembru, odražavajući zategnuto tržište zakupa.

Prema analitičarima nekretnina CoreLogic, srednja zakupnina za kuću sa tri spavaće sobe porasla je na 555 dolara nedeljno 2022.

U 2020, ABS-ovo istraživanje prihoda i stanovanja pokazalo je da je tada kirija za ovakvu kuću bila 379 dolara nedeljno.

Oprema za domaćinstvo

Grupa nameštaj, oprema za domaćinstvo i usluge povećani su za 8,4 odsto stoji u izveštaju ABS-a.

Veći troškovi transporta i sirovina zabeleženi sredinom 2022. godine doprineli su rastu cena nameštaja.

Netrajni proizvodi za domaćinstvo doprineli su porastu, podstaknuti povećanjem cena proizvoda za čišćenje i održavanje.

Gorivo

Veća akciza podigla je cene goriva za automobile. Naime, cene su porasle za 16,6 odsto za dvanaest meseci (do novembra), u odnosu na ranijih 11,8 odsto.

Obnavljanje akciza na gorivo 29. septembra doprinelo je višim cenama u oktobru i početkom novembra, pošto je povećanje akciza počelo da se provlači kroz benzinske stanice koje su trošile postojeće rezerve.

Prosečne cene bezolovnog benzina dostigle su maksimum od 2,01 dolara početkom novembra pre nego što su pale za približno 22 centa do kraja novembra.

U isto vreme, prema izveštaju Australijske komisije za konkurenciju i potrošače (ACCC), o praćenju cena benzina iz novembra 2021, pokazao je da su prosečne maloprodajne cene u periodu 2020/21, u pet najvećih gradova bile najniže u poslednje 22 godine, u uslovima prilagođenim realnoj inflaciji.

Naime, prosečne godišnje maloprodajne cene u Sidneju, Melburnu, Brizbejnu, Adelejdu i Pertu u periodu 2020/21. bile su 129,7 centi po litru, što je blago pojeftinjenje u odnosu na 2019/20.

– U realnom smislu, poslednji put kada su godišnje, prosečne, maloprodajne cene bile niže od ove to je bilo 1998/99. kada su iznosile 115 centi po litri – navodi se u izveštaju ACCC-a.
Međutim, prema Australijskom institutu za naftu, prosečna nedeljna cena od 15. januara 2023. porasla je na 185 centi po litri.

Skuplji automobili

U 2020, prema Vodiču za kola, cena za novu Tojotu Korolu iznosila je 32.990 dolara. Dve godine kasnije, cena istog automobila je 38.990 dolara.

Skuplja putovanja i smeštaj

Cene putovanja i smeštaja porasle su za 12,8 odsto stoji u ABS-u, u odnosu na rast od 3,7 odsto u oktobru.

Visoke cene goriva za avione i velika potražnja za putovanjima tokom 2022, u poređenju sa kovidom pogođenom 2021, doprineli su višim cenama avionskih karata i smeštaja.

Na mesečnom nivou, novembarsko povećanje od 4,3 odsto razlikuje se od padova koji se obično primećuju u novembru, što odražava snažnu potražnju potrošača za domaćim smeštajem i domaćim i međunarodnim avionskim kartama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here