Vesti o indonežanskoj bebi koja poslednjih osam meseci umesto mleka pije crnu kafu, šokiralo je milione u istočnoj Aziji kao i svet. Hedija Haura iz provincije zapadni Sulavezi iz Indonezije ima samo 14 meseci i već više od pola svog života svakodnevno popije 1,5 litara prave crne kafe.

Roditelji kažu da su prinuđeni da joj u flašicu stavljaju kafu jer nemaju dovoljno novca da kupuju mleko. Hedi su počeli da daju da pije kafu kada je devojčica jedva imala šest meseci.

Anita i njen suprug Sarifudin zarađuju samo 20.000 rupija dnevno (1.4 dolara), vadeći koprivu ili sušeno meso kokosovog oraha na plantaži kokosovog oraha, koji jedva pokriva dnevne troškove domaćinstva, tako da ne mogu sebi da priušte kupovinu mleka za njihovu devojčicu

– Nismo imali izbora, za mleko nemamo dovoljno novca. Svakog dana popije tri flašice pune skuvane kafe sa šećerom i ne šteti joj – tvrde roditelji.

Devojčica, kako prenose lokalni mediji, zasad nema zdravstvenih tegoba. Šta više, razvija se kao i svako drugo zdravo dete. Međutim, roditelji priznaju da često ima problema da zaspi i da se događalo da ostane budna čitave noći igrajući se.

Problem je i to što je devojčica postala ovisna o kofeinu, te sama traži flašicu sa kafom i to nekoliko puta na dan.

Nadležni su reagovali tek nakon što se Anita požalila da, uprkos brojnim apelima, socijalna služba nijednom nije pomogla i dostavila potrepštine za dete.

Sada bi trebalo da mala Hedi svakodnevno ima mleko, a lekari i radnici Centra za socijalni rad strogo su zabranili roditeljima da devojčici daju kafu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime