Vesti
Vernici na službi u hramu

U srpskim hramovima širom Australije svečano je obeležen jedan od najvećih praznika u hrišćanstvu – Uskrs.

Posebno je bilo u hramu Svete Trojice u Branzviku (Melburn), gde je episkop australijsko-novozelandski Siluan služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Prisluživali su ipođakoni i čtečevi iz Sidneja i Melburna. Prisluživali su ipođakoni i čtečevi iz Sidneja i Melburna.

Bila je ovo prilika da se vernici, ne samo ove parohije, nego iz celog Melburna iskupe na jutarnjoj liturgiji.

– Iskreno mi je velika radost što ovde zajedno s vama, vernim narodom naše Srpske pravoslavne crkve, u gradu Melburnu, u državi Viktoriji slavimo zajedno gospoda boga u ovom katedralnom hramu Svete Trojice – istakao je vladika Siluan u svom obraćanju.

On je posebno naglasio da mu je izuzetno drago što je na ovako veliki praznik na bogosluženju prisutan i novi ambasador Republike Srbije, Rade Stefanovića sa porodicom.

Vernici su upalili sveće za drage ljude

– Ovo je način da smo svi sabrani i povezani s našom maticom. Vrlo je važno, braćo i sestre, i to dijaspora najbolje zna, koliko je važno da se vežemo za našu kolevku. Od korena naših mi živimo. Jer naši koreni su osvećeni krvlju naših mučenika i naših svetih predaka. I oni su izvor snage i utehe naše, ma gde živeli u Australiji i Novom Zelandu, ne zaboravljajući i ne raskidajući se od naše matice, kojom pripadamo svojom dušom i svojom genetikom.

Episkop se posebno zahvalio okupljenom narodu što je istrajao u svojoj veri.

– Drago mi je što nas ova kriza nije oborila, nego smo se održali, a nije bilo lako. Održali smo se i sačuvali svoju veru. Sve je već rečeno u poslanici njegove svetosti i naše majke crkve. Jedino ostaje da vam kažem i da vas zamolim; idite braćo i sestre u svet, i objavljujte radost vaskresenja u gradu Melburnu, vašim komšijama, i vašim bližnjima, neka ugledaju božju radost, i neka se i sami obraduju. Jer šta je potrebno danas čovečanstvu? Upravo radost Hristovog vaskresenja. Hristos vaskrese – pozdravio je vladika sve prisutne u crkvi Svete Trojice.

Brojni okupljeni Srbi su mu uzvratili: “Vaistinu vaskrese!“.

Šarena jaja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here