EPA-EFE/Sedat Suna

Azerbejdžan vidi blisku saradnju sa Turskom kao garanciju protiv bezbednosnih pretnji koje predstavlja savez Irana i Jermenije.

Iranski Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) 17. oktobra je pokrenuo vojne vežbe velikog obima duž granice s Azerbejdžanom. Tačna lokacija vežbi “Moćni Iran” nije objavljena, ali teritorija koju iranski mediji nazivaju mestom održavanja vežbi graniči se sa eksklavom Nakčivan i kontinentalnim delom Republike Azerbejdžan.

U sklopu vežbi, testirane su integrisane operacije, uključujući bezbednosne i odbrambene taktike koje su izvele kopnene jedinice IRGC i, po prvi put, postavljanje privremenih pontonskih mostova kako bi se vežbali vojnici i vojna vozila za prolazak kroz vodene prepreke.

“Nećete blokirati iransko-jermensku granicu”

S obzirom na to da je prirodna granica između Irana i Azerbejdžana reka Aras u mnogim svojim delovima, gradnja privremenih pontonskih mostova nije najbolje dočekana među Azerbejdžancima. Prema azerbejdžanskim medijima, za razliku od prethodnih vežbi, ove su pokrile celu međudržavnu granicu sa Azerbejdžanom i uključivale su više oružja i osoblja. Prema izjavi Ambasade Irana u Azerbejdžanu, Teheran je poslao Bakuu obaveštenje o vežbama, i vojni lideri obe države razgovarali su o ovim vežbama.

Ovo se dešava usred rastućih tenzija između Bakua i Teherana i lobiranju Teherana za savez sa Jermenijom. Od rata u Nagorno-Karabahu 2020, Iran je upozorio na projekat koridora Zangezur, za koji Teheran strahuje da bi mogao prekinuti njegovu geografsku vezu sa Jermenijom.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej u objavi na Tviteru od 19. jula, napisao je:

“Naravno, ako postoji politika namenjena da blokira iransko-jermensku granicu, Islamska Republika će joj se suprotstaviti, jer ova granica je hiljadugodišnja poveznica”.

Odnosi sa Izraelom

Iran nastavlja s ovim optužbama uprkos uveravanjima ruske i azerbejdžanske vlade. Na primer, ruska strana je u više navrata izjavljivala da nikakva ekstrateritorijalnost neće biti primenjena na transportne rute koje planiraju da otvore između Jermenije i Azerbejdžana.

– Princip je da suverenitet nad putem ima država kroz čiju teritoriju on prolazi. To znači da ako put prolazi kroz jermensku teritoriju, onda je to jermenski put, ako je duž azerbejdžanske teritorije, onda je azerbejdžanski – kazao je zamenik ruskog premijera Aleksej Overčuk 30. septembra.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev kritikovao je iranskog kolegu Ebrahima Raisija zbog gomilanja vojske na azerbejdžanskoj granici i zbog naoružavanja i pružanja vojne pomoći Jermeniji da se suprotstavi Azerbejdžanu, opisujući to kao pretnju za svoju državu.

U odgovoru, Raisi je navodno negirao ove optužbe i kritikovao je Alijeva zbog pokornosti “cionistima”, čime je naizgled implicirao Izrael, kao i zbog nedavne posete izraelskog ministra odbrane Bakuu.

Bliska saradnja sa Turskom

Prema različitim azerbejdžanskim medijskim agencijama, ispostavilo se da je Iran jedina zemlja na CICA samitu 13. oktobra koja se protivila predsedavanju Azerbejdžana u narednom periodu, dok su ga sve druge države članice podržale.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan otputovao je u trodnevnu posetu Jermeniji 20. oktobra i otvorio je konzulat u Kapanu, središtu pokrajine Sjunik na jugu Jermenije. U obraćanju na ceremoniji otvaranja konzulata, Amirabdolahijan je rekao:

– Jasno smo izrazili svoje protivljenje bilo kakvoj geopolitičkoj promeni granica u regionu Kavkaza… Smatramo bezbednost Jermenije bezbednošću Islamske Republike Iran i regiona.

Amirabdolahijanova poseta Jermeniji poklopila se sa posetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana oslobođenim teritorijama Karabaha u Azerbejdžanu, gde se pridružio Alijevu na ceremoniji otvaranja aerodroma Zangilan, drugog međunarodnog aerodroma koji je Azerbejdžan otvorio na oslobođenim teritorijama, i na ceremonijama za druge projekte u regionu koja graniči sa Iranom.

Azerbejdžan svoju blisku saradnju sa Turskom vidi kao garanciju protiv bezbednosnih pretnji koje predstavlja savez Irana i Jermenije, za koji se ove dve strane nadaju da će se razviti u trilateralni blok sa Indijom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here