pixabay.com
Foto: Ilustracija

Francuski portparol u Hrvatskoj Gael Vejsir komentarisao je buduće francusko-hrvatske političke, vojne i ekonomske odnose.

Hrvatska Vlada je pre 10 dana, 28. maja, donela odluku o izboru francuskog borbenog vazduhoplovnog Rafal za novi avion Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Osim cene od 999 miliona evra za celokupni paket vazduhoplova, opreme, naoružanja, obuće i potpore, o čitavom projektu ne zna se ništa. Najavljeno je da bi narednih nedelja u Hrvatsku trebalo da dođe francuska delegacija na pregovore oko detalja plaćanja, logistike i rokova isporuke. U međuvremenu je u emisiji Viza Hrvatskog radija govorio francuski portparol u toj zemlji Gael Vejsir. Kako prenosi specijalizovani odbrambeno-sigurnosni portal Obris, Vejsir je tom prilikom istakao da se radi o strateškom projektu, ne samo za Francusku i Hrvatsku, nego i za čitavu Evropsku uniju.

– Kao što znate, imamo vrlo duge i pozitivne odnose. Ali sada možemo napraviti idući korak prema intenzivnoj saradnji. Izbor Rafala vrlo je proevropski izbor. To je francuski, ali i evropski vazduhoplov. To je odluka koja će ojačati Hrvatsku, ali i ojačati Evropu. Zbog toga što će ojačati Evropu, ojačaće se i NATO. Dakle, to je uspešna priča i mislim da je izuzetno dobra za naše dve zemlje, ali i evropski kontinent u celini – rekao je Vejsir.

Po pitanju rokova za isporuku borbenih vazduhoplova Hrvatskoj, pojasnio je da ako će plan potpisivanja ugovora ići prema planu – do kraja ove godine, tada će Francuska odmah krenuti u ovaj projekat i prve vazduhoplove Rafal staviti na raspolaganje Hrvatskoj već tokom 2023.

– Kada ćemo imati dovoljno vazduhoplova i imati dovoljno uvežbanih hrvatskih pilota i tehničara, tada je ideja da vazduhoplovi, koji će tada već i na francuskom tlu biti hrvatski, dolete iz Francuske u Hrvatsku i počnu biti operativni u Hrvatskoj. I to će biti, ako sve bude išlo prema planu, u prvoj polovini 2024. godine. Dakle, Hrvatska će svoje prve vazduhoplove Rafal u Francuskoj imati već 2023., a u Hrvatskoj početkom 2024. – pojasnio je francuski portparol u Hrvatskoj.

Ponovio je da paket koji će Hrvatska kupiti, osim samih vazduhoplova, uključuje i opremu, simulator, naoružanje i obuku hrvatskog osoblja.

Iako više nema takozvanih offset poslova koji se vežu uz kupovinu vojne opreme, nabavka borbenih aviona može biti osnova za jačanje privredne saradnje između dve zemlje. Vejsir jačanje saradnje pre svega vidi u činjenici da su dosadašnji odnosi bili slabiji od potencijala.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here