EPA/Patrick Seeger

Sud EU proglasio se nenadležnim po slovenačkoj tužbi protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici.

Ovakvom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja, prenosi Hina, napominjući da su odluke Suda EU su konačne i da nema žalbe.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu člana 259 Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu da utvrdi da li Hrvatska kriši dva člana Ugovora koji se odnose na poštovanje vladavine prava i lojalnu saradnju među državama članicama.

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o slobodi kretanja osoba i direktive o pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dve države nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda EU.

Hrvatska je mišljenja da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji bi trebalo rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovorima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je današnja presuda Suda EU o nenadležnosti za tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog spora oko granice pobeda hrvatskih argumenata koji su izneseni u prigovoru toj instituciji, prenela je Hina.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here