EPA
Aleksandar Mitrović

Fudbalska reprezentacija Srbije dugo nije izgledala moćnije, a to je mišljenje koje dele i kolege iz Hrvatske.

Jedan od najpopularnijih tamošnjih portala “Index” napisao je analizu igre tima Dragana Stojkovića Piksija i zapitao se “koja li je tajna moćne Srbije?”.

“Srbi imaju napad kakav ima još samo nekoliko reprezentacija na svetu, a kad se uzme u obzir stanje kičme ekipe, može se reći da nikad nisu bili ovoliko dobri i opasni”, piše “Index” u najavi teksta, pa nastavlja:

“Srbija je uoči Eura 2020. godine doživela još jedno veliko razočarenje. Srbi nisu uspeli da se plasiraju na turnir na koji ide skoro pola Evrope. Iako su u ozbiljnoj grupi iza Portugalije i Ukrajine uspeli da izbore plej-of, tu su ih izbacili Škoti. Bio je to posebno veliku udarac za ekipu čija je U-20 reprezentacija 2015. godine uzela svetsko zlato, pa se očekivalo da će ključni igrači iz tog uzrasta otprilike sada biti u najboljim igračkim godinama i velikim svetskim klubovima. Uoči početka kvalifikacionog ciklusa za Katar, na selektorsku poziciju zaseo je legendarni Piksi Stojković. Ono što gledamo otad definitivno se može nazvati renesansom srpske reprezentacije, i na igračkom i na rezultatskom planu. Do poslednjeg kola izgubili su tek četiri boda, u gostima kod Irske i kod kuće protiv Portugalije, gde su ih samo luda sreća i sudijsko ludilo spasli od poraza. Ronaldov udarac završio je barem metar u golu, ali nijedan sudija to nije video. U poslednjem kolu Srbi su putovali u Portugaliju s jasnom računicom da ih samo pobeda vodi u Katar umesto u dodatne kvalifikacije”, navodi se.

Ističe se da su glavne poluge Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Dušan Tadić, s tim da i vezisti, pa i rezervisti imaju veliki doprinos.

“Glavna snaga Srbije je u napadu. Po talentu, raznovrsnosti i formi, danas ne postoji puno reprezentacija koje su bolje u prednjem delu ekipe. Najveći dragulj među njima je Dušan Vlahović, koji bi po svemu dosad prikazanom trebalo da bude jedan od najboljih napadača svoje generacije. I dok su Vlahović i Mitrović nenadmašni golgeteri, duša srpske reprezentacije je Dušan Tadić, kapiten i desetka i po broju na leđima i po svemu onome što ta brojka treba da predstavlja. On je onaj ko najčešće radi ključnu razliku na terenu”.

Zaključili su na sledeći način:

“Teško je reći koliko ova reprezentacija može na Mundijalu, iz najmanje dva razloga. Prva je to da su Srbi svetski prvaci u tome da sami sebi sapliću noge i iznutra se uruše u najgorem mogućem trenutku i pod najčudnijim okolnostima. Ako je atmosfera u ekipi konačno onakva kakva treba da bude, onda je Piksi već napravio veliki deo posla”.

1 COMMENT

  1. Pomozi Bože, nemoj da nas Hrvati hvale, propašćemo sigurno, tako su nam hvalili i košarku, pa gde smo.
    Nemojte da vas komšije srpske krvopije hvale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here