commons.wikimedia/Suradnik13

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac poručio je da najviši hrvatski zvaničnici i građani koji su se okupili u Okučanima da proslave godišnjicu akcije “Bljesak” nemaju šta da slave jer ubistvo tolikog broja srpskih civila i njihov progon mogu biti samo za žaljenje.

On je naveo da u ovom gradiću u Zapadnoj Slavoniji niko i ne pominje Srbe i da Hrvati “samo slave”.

– Reći će neko da je u redu da se obeležavaju i takve godišnjice, ali ne bi trebalo da se slave kao što to oni rade za “Oluju” i “Bljesak”. Obeležiti da, ali ne i slaviti. Jer se zaista nema šta slaviti ako ubiješ toliko civila, dece, staraca i proteraš i prostori ostanu pusti. To je više za žaljenje nego za slavlje – rekao je Štrbac koji je u Beogradu prisustvovao parastosu Srbima ubijenim na današnji dan pre 27 godina u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju.

On je rekao da je zastrašujuće da za zločine počinjene u “Bljesku” niko do sada nije procesuiran iako se praktično zna sve o počiniocima.

– U petak smo dobili najnoviji izveštaj našeg Tužilaštva za ratne zločine u kome nas obaveštavaju da su 2012. godine sve dokumenta i dokaze o stradanju Srba u Medaru i Paklenicama ustupili Hrvatima i oni ih redovno obaveštavaju da se još vodi postupak u takozvanoj pretkrivičnoj fazi protiv nepoznatih počinilaca, što je zastrašujuće posle toliko godina – rekao je Štrbac.

On je podsetio da je Tužilaštvo BiH prošle godine u avgustu pokušalo da predmet koji je oformljen još 2007. i 2008. godine protiv 14 komandanata iz akcije “Bljesak” ustupi Hrvatima, ali da su oni odbili zamolnicu uz obrazloženje da nema nikakvih osnova i dokaza da bi vodili postupak protiv svojih komandanata.

– Tako je taj predmet i dalje u Sarajevu iako su poznati ti komandanti. Nema nikakve tajne ni ko je komandovao ni ko je učestvovao, ali ni u BiH nisu odmakli dalje od te pretkrivične faze tako da je moj utisak da niko ne obraća pažnju kao da su srpske žrtve drugog reda – rekao je Štrbac.

On je naveo da je, s druge strane, osuđen bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić na 35 godina jer je u toku “Bljeska” naredio da se granatira Zagreb kako bi ih upozorio da odustanu od zločina nad Srbima u zapadnoj Slavoniji.

– To jeste ratni zločin. Tamo (u Zagrebu) je stradalo šest-sedam ljudi, a ovde je stradalo mnogo više, njih 283 i niko nije procesuiran. Pre dve godine Županijski sud u Zagrebu je osudio Milana Čeleketića na 20, a Martića još na sedam godina. Tako da ima još istraga protiv Srba iz iste te akcije – rekao je Štrbac.

On je skrenuo pažnju srpskim medijima da precizno prenose brojeve kada je reč o stradanju u akciji “Bljesak”, jer, kako je rekao, postoje brojni propusti.

– Ubijenih i nestalih je ukupno 283. Među njima je 58 žena i osmoro dece do 14 godina – precizirao je Štrbac.

On je naveo da je do sada rešeno 165 slučajeva, a ostali nisu.

– Mi imamo posmrtne ostatke još 32 lica koja nisu identifikovana, a ekshumirana su. I kada bi ih identifikovali fale nam posmrtni ostaci još 85 lica. Ne znamo gde su lokacije. Mora se tragati za lokacijama – rekao je Štrbac.

U Okučanima je danas u prisustvu najviših državnih zvaničnika obeleženo 27 godina od hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak”.

1 COMMENT

  1. Sigurno da jedna nova banana drzavica nema ni istoriju ni kulturu ni resurse i tako nema sta da slave.Njihova istorija je NDH ,genocid nad Srbima jevrejima i ciganima.Njihovu drzavnost im je kao 1941 godine doneli genser i Hitler. Sta onnda da slave.Hrvati su najhrabroiji narod na svetu ne sto su oni hrabri vec sto se jnicega ne zive.Sacuvaj nas boze kuge i Hrvata, pisalo je iu jednoj protestanskoj crkvi u Nemackoj.!900 godine na svekatolickom kongresu u Zagrebu vatikan je sve katolike zapadno od Dtine koji su bili u Austrougarskoj proglasio Hrvatima.Koliko je Srba katolika postalo hrvatima.Koliko je pokatoliceno Srba kroz istoriju.da ne govorimo koliko je srpskog naroda pobijeno kroz istoriju.To je njihova istorija,njihova genocidna kultura,Oni mohgu samo da slave zvoje zlocine nad Srbima i Jevrejima jer nemaju nista drugo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here