EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Srbi na Gazimestanu

Nije teško dokazati da je Nikola Tesla jedan od najvećih naučnika svih vremena, iza kojeg je ostalo više od 700 pronalazaka, ali je izgleda mnogo teže da se prihvati njegovo poreklo.

Činjenice dokazuju da je Tesla srpskog porekla, ali Hrvatska na sve načine pokušava da ga prisvoji, ali ne samo njega već svojata i srpskog naučnika i matematičara Milutina Milankovića, zatim su i bitku na Sutjesci proglasili “hrvatskom”, a onda su izmislili i celu srednjovekovnu dinastiju kraljeva. Kopanjem po “naučnim dokumentima”, hrvatski naučnici su čak “otkrili” da njima pripada i Kosovska bitka iz 1389. godine, kao i to da je hrvatska vojska koju je predvodio kralj Tvrtko protiv Murata, redovno tukla brojniju

Hrvatski istoričari otišli su toliko daleko da tvrde i da su se na godišnjicu Kosovske bitke oglasila zvona crkve Notr Dam u Parizu za hrvatsku pobedu!

Međutim, podaci pokazuju da je jedan od najvećih svetskih umova Nikola Tesla srpskog porekla i da je rođen u porodici sveštenika Srpske pravoslavne crkve, 10. jula 1856, u Smiljanu. To selo je tada bilo Vojna krajina Austrije, zatim Jugoslavije, a danas Hrvatske i zbog toga Hrvati pokušavaju na sve načine da prisvoje ovog genija, pa će se tako Teslin lik naći i na budućoj hrvatskoj kovanici od 50 evrocenti. Poslednje u nizu svojatanja je i konferencija na temu “Mreža Nikola Tesla: početna tačka”, koju je pre dva dana u Evropskom parlamentu u Briselu organizovala hrvatska evroposlanica Željana Zovko koja je u najavi te konferencije navela da je genije iz Smiljana bio “hrvatski znanstvenik”, a u saopštenju posle skupa nigde nije pomenuto da je Tesla bio Srbin.

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića to što Hrvati rade je “smešno” i najviše govori o njihovim frustracijama.

– Ko nema istoriju svoje državnosti i ko nema tu vrstu tradicije ništa drugo ne može nego da krade tuđe – kazao je on za “Vesti”.

Međutim, naš sagovornik naglašava da Srbija treba da bude mnogo aktivnija, jer “tuđe laži, ako se njima ne parira, i te kako prolaze.

– Jako je bitno da Srbija aktivno nastupi i svima u svetu pojasni etničko poreklo Tesle i činjenicu da on ne može biti po teritorijalnom principu hrvatski naučnik, jer Hrvatska tada nije ni postojala – kazao je on.

Prema njegovim rečima, Hrvati po ovom principu svojataju i mnoge druge srpske naučnike, što, kako naglašava, nikako nije moguće.

– Besmisleno je pozivati se na teritorijalni princip u vreme kad nije postojala njihova država. Postojala je samo administrativna jedinica koja se zvala Hrvatska i Slavonija unutar Austrougarske monarhije – pojasnio je on.

Istoričar Momčilo Pavlović smatra da se kroz Teslin život može sagledati, pa donekle i razumeti istorija stvaranja i razaranja jugoslovenske države i odnos Srba i Hrvata.

– Lik i delo Nikole Tesle, Srbina, više spaja Hrvate i Srbe a manje razdvaja, kako to raznim pokušajima danas radi deo političke elite u Hrvatskoj. Tesla je čovek van vremena i za sva vremena, a najmanje je hrvatski naučnik – kazao je on za “Vesti”.

Momčilo Pavlović

Tesla nas sve zadužio

Momčilo Pavlović naglašava da Nikolu Teslu nisu zadužile ni Hrvatska, ni Srbija, ni današnja Evropska unija, koja je, kako kaže prema mnogima “privezak američkog imperijalizma”, već da je on zadužio sve njih, kao i celokupno čovečanstvo svojim delima.

– Sve što je stvorio Tesla je stvorio zahvaljujući svom radu, svom geniju, svojim idejama u američkim uslovima. Odvojen od prostora na kojima je rođen i gde se školovao, sa distance, on je bio iznad i izvan hrvatskog separatizma i šovinizma i srpskog nastojanja da stvori državu Južnih Slovena. Istorijski posmatrano i istorijom mereno bespredmetno je raspravljati da je Nikola Tesla, hrvatski naučnik – zaključio je Pavlović.

Iskrojena verzija

Hrvati tvrde da se 15. juna 1389. odigrala jedna od velikih bitaka između Hrvata i Osmanlija na Kosovu polju. Na hrvatskoj strani bila je vojska kralja Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića (potomak značajne hrvatske porodice Šubića) koju je predvodio vojvoda Hrvatsko-dalmatinski Vladko Vuković, hrvatski krstaški vitezovi Ivanovci pod vođstvom vranskog priora, hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog bana Ivana od Paližne i jedinice mačvanskog bana Ivana od Hrvata, kao i albanske i srpske čete Tvrtkovih vazala (uključujući četu srpskog kneza Lazara) i manji broj međunarodnih snaga – Grka, Mađara, Moldavaca, Poljaka i Čeha, ukupno 40.000 do 70.000 vojnika. Tursku vojsku predvodili su sultan Murat i njegovi sinovi Bajazit i Jakub. Prema njihovim “izvorima” na strani Turaka je bilo ukupno od 60.000 do 140.000 vojnika.