EPA/Johanna Geron
Gordan Grlić Radman

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenio je da je da je funkcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostatak prošlosti.

Grlić Radman je za nemački “Frankfurter algemajne cajtung” rekao da je funkcija visokog predstavnika relikt iz neposrednog posleratnog perioda, a da danas predstavlja manifestaciju deficita demokratije u političkom životu zemlje.

Govoreći o tzv. bonskim ovlašćenjima visokog predstavnika, koja je dosadašnji predstavnik Valentin Incko iskoristio prilikom nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, Grlić Radman rekao da Kancelarija visokog predstavnika ima pravo da koristi bonska ovlaštenja, ali je ocenio da njihova primena predstavlja deficit demokratije koji je nespojiv s evropskim ambicijama Bosne i Hercegovine.

Podsećanja radi, Incka je na funkciji visokog predstavnika nasledio Kristijan Šmit.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da Šmit nema legitimitet, jer njegovo imenovanje nije u skladu sa procedurom, pa s tim u vezi ne može se ni predstavljati kao visoki predstavnik.

– Mi nemamo ni jedan razlog da povjerujemo u dobre namere ili bilo koga ko dolazi s te strane. Čujem Šmita da govori da ima iskustvo, ali i mi imamo iskustvo koje ne dozvoljava pre svega da dozvolimo da nelegitiman, neizabrani stranac ovde može da donosi nama obavezujuće odluke jer onda je to kraj i Republike Srpske i našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima – istakao je tada Dodik.

Takođe, Dodik je odlučio da u ponedeljak ne prisustvuje svečanosti koju je organizovao Šmit u Sarajevu.

2 COMMENTS

  1. “…podržali Srbe” У Босни??? До следеће прилике?
    Кад је Католичка црква подржавала неког другог осим себе?
    Нека Срби покушају, бар једном у својој православној историји, да не буду наивни.

  2. A zasto kazes da su Srbi naivni? Vrati se malo pa procitaj ugovor potpisan od strane Karadzica i Bobana u Becu. Ova saradnja nije ni u ratu, niti u ovom kozmetickom Daytonskom miru prekinuta. Covic, Milovanovic, Radman, i masa drugih hrvatskih politicara izuzetno dobro saradjaju i imaju samo jedan cilj: Tudjmanova i Slobina salveta i podijeljena Bosna.
    Cilj da se jedan narod unisti, 1/3 pobije, 1/3 prevede na pravoslavne i katolike, odnosno Srbe i Hrvate, 1/3 protjera na Zapad u ratu i miru- je samo djelomicno uspio!!!! Serija se nastavlja: u svakom slucaju glavni akteri bez obzira na naciju i vjeru – izvanredno zive i uglavnom su jako imucni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here