EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Neprijatan poraz za Hrvatsku na severu Evrope! Nakon neuspeha protiv Slovenaca, naše zapadne komšije i drugi put su pale u kvalifikacijama za Mundobasket, čime su u opasnost doveli plasman na Filipine, Indoneziju i Japan 2023. godine – 77:71.

Velike muke je reprezentacija Hrvatske imala prilikom branjenja šuta sa distance domaćih košarkaša u Espu. Sjajno su ih doduše “isterali” iz reketa i načinili da imaju gotovo dvocifreno više šuteva ka košu za tri poena nego onih za dva. Ali, caka je u tome što su Finci zaista bili na nivou danas.

Sa druge strane, Hrvati su bez problema koristili svoju nadmoć u reketu, imali su konstantno između 50 i 60% preciznosti za dva poena, ali su zato do pred pola poslednje deonice postigli samo tri trojke iz 14 pokušaja. Zbog toga i jesu imali problema na severu Evrope.

A u hrvatskom sastavu u ovom FIBA kvalifikacionom prozoru našli su se uglavnom igrači iz regionalne ABA lige. Kolo su vodili Filip Bundović, Toni Perković, Lovro Gnjidić, Roko Prkačin, Matej Rudan, Pavle Marčinković, Roko Badžim, Marin Marić… I imali su muka.

Najefikasniji u pobedi Finske bio je Edon Maksuni sa 15 poena, jedan manje je dodao Šon Haf, dok je Elijas Valtonen postigao 12 poena. Krug dvocifrenih zatvorio je Mikael Jantunen sa tačno 10 ubačenih poena. Na drugoj strani u Hrvatskoj više od ostalih pokazao je Bundović sa 16 poena, dok su Branković i Perković stali na 10 poena.

Posle prilično ujednačenog prvog poluvremena u kojima smo videli česte smene u vođstvu, sa startom drugog je Finska sve preuzela u svoje ruke i u jednom trenutku je vodila i sa +10. Međutim, Hrvati se nisu tek tako predavali, pa su tu razliku spustili na granicu jednog poseda, što nam je garantovalo dramu.

I u poslednji minut smo ušli sa poenom prednosti za Fince, pošto je Filip Bundović propustio priliku da donese Hrvatima izjednačenje promašivši drugo slobodno bacanje. Koliko je to bilo “skupo” pokazao je sledeći napad kada je Sasu Salin pogodio trojku za finskih +4.

Promašili su potom i Roko Rogić i Pavle Marčinković, nisu uspeli da unesu dramu u ovaj susret, a Sasu Salin je sa dva pogotka sa penala postavio konačan rezultat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here