Hrvatska: Alku Vuicu za predsednika!

0

"Ne mogu ja spasiti Hrvatsku, ali možemo to učiniti zajedno", izjavila je Vuica, poručivši građanima da, iako danonoćno svedoče o svemu ružnom šta im se u poslednje vreme dešava, mogu tu sliku promeniti ako udruže snage i zaštite svoju otadžbinu i dignu glas protiv onih koji rasprodaju njeno bogatstvo i lepotu da bi obogatili sebe ili svoju familiju.

Alka Vuica je kandidat Zelene liste

Prema rečima kopredsednika Zelene liste, koja je filijala Evropskih zelenih u Hrvatskoj, Vlaste Tot i Mila Sokolića, za Vuicu su se odlučili zato što deli njihove "zelene" stavove i zato što veruju da će ona, ako postane hrvatska predsednica, za razliku od aktualne vlasti, zaista i zastupati interese građana.

"Alka je jedina osoba koja je kroz svoje dosadašnje nastupe isticala takozvane zelene teme, odnosno, da bi se kao predsednica Hrvatske zalagala za zaštitu okoline, što između ostalog podrazumeva zalaganje da se Hrvatska proglasi ekološkom državom", smatraju u Zelenoj listi.

Alka Vuica nije jedina žena koja se kandidovala za predsednika Hrvatske. Osim nje kandidovale su se Vesna Pusić, lider Hrvatske narodne stranke, koja sa sadašnjih osam odsto glasova podrške u anketama ima neke šanse za ulazak u drugi krug, i Vesna Škare Ožbolt, bivša ministarka pravde u vladi Ive Sanadera koju je morala da napusti zbog zalaganja za borbu protiv kriminala, a koja ima jedan do dva odsto glasova podrške.

Kandidati do 16. novembra moraju da sakupe po 10.000 potpisa i predaju ih državnoj izbornoj komisiji, koja će 18. novembra proglasiti važeće kandidature i rešavati eventualne žalbe. Posle toga kreće kampanja koja traje do ponoći 24. decembra, a zatim nastupa izborno ćutanje. Ako niko u prvom krugu ne osvoji 50 odsto glasova plus jedan glas, ide se u drugi krug izbora, zakazan za 10. januar 2010. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here