pixabay.com

Građani Hrvatske, njih nešto manje od 3,9 miliona, bira predsednika države sa liste na kojoj će biti 11 kandidata.

U prvom krugu predsedničkih izbora kandidati su aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, kandidat najuticajnije opozicione stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, nezavisni kandidat Miroslav Škoro, Neđeljko Babić (HŠČKŠ), Anto Ðapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF) i Ivan Pernar (SIP).

Prema najnovijim anketama, favoriti za drugi krug su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

Analitičari ocenjuju da je reč o najneizvesnijim predsedničkim izborima i da bi u drugi krug, koji će biti održan 5. januara, moglo ući čak tri kandidata.

Prema nekima, izvesnije je da će se drugom krugu naći Grabar Kitarovićeva i Milanović, dok minimalne šanse daju mogućnosti da se u drugom krugu nađu aktuelna predsednica i Škoro.

Birališta će biti otvorena u nedelju u 7.00, a zatvorena u 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju iste večeri oko 20 sati.

Pravo glasa na nedeljnim izborima ima nešto od 3,9 miliiona birača, od kojih je s prebivalištem u inostranstvu oko 177.000, najviše u susednoj BiH, njih 93.000, dok ih je u Srbiji nešto manje od 30.000.

U Nemačkoj živi 29.000 hrvatskih drzavljana.

Predsednik Hrvatske bira se na pet godina, a poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno 11. januara 2015, kada je u drugom krugu aktuelna pedsednica Kolinda Grabr Kitarović pobedila dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here