Youtube/MORH
Hrvatski vojnici

Hrvatska vlada donela je na današnjoj sednici odluku o hitnoj nabavci raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa od Francuske, preraspodelila je budžetska sredstva i ovlastila Ministarstvo odbrane da preuzme obaveze za njih u periodu od 2024. do 2026. godine.

– Okolnosti koje su se dogodile agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i pad bespilotne letilice u Zagrebu ukazale su na nužnost i neophodnost prilagođavanja prioriteta i planova opremanja Hrvatske vojske. Zato je nabavka raketnog sistema protivvazdušne odbrane dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju – objasnio je ministar odbrane Mario Banožić.

Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima.

U okviru programa nabavke borbenih aviona “Rafal”, odobrila je donaciju lansera sistema kratkog dometa originalnog proizvođača MBDA France, za zaštitu vazduhoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni “Rafal”.

– U skladu s potrebama, OS RH iskazale su zahtev za prioritetnom nabavom lansera sistema kratkog dometa Mistral i raketa Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i neodloživa mera koja je dugoročno bezbednosno i odbrambeno važna za Hrvatsku – naveo je Banožić.

– Avionima Rafal i zemaljskim sistemom Mistral ostvariće se već proverena integracija sistema PVO kroz jedinstvenost načela upotrebe i održivosti – dodao je ministar.

Osim povećanja sposobnosti zaštite vazdušnog prostora, naglasio je, nabavku raketnog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa Mistral omogućuje i dostizanje zahtevanog nivoa NATO Ciljeva sposobnosti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here