EPA/Antonio Bat
Zdravko Mamić

Tvorac modernog zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić komentarisao je pobedu Srbije nad Portugalom i plasman na Svetsko prvenstvo.

Mamić smatra da Srbija ima veće tržište od Hrvatske te da veći broj njenih igrača igra po evropskim klubovima.

– Jednostavno, Srbija je uvek bila pojedinačno odlična, čudesne igrače ima. Uvek sam govorio da Srbija ima iste ili još bolje igrače, jer ste duplo veći od Hrvatske, imate veće tržište, u menadžerskom obimu ste jači od nas i ima puno više srpskih igrača po Evropi. Treba vam samo jedan ozbiljan čovek i to se pokazalo protiv Portugala. Zajedništvo, atmosfera i onda te i Bog nagradi na kraju – izjavio je.

Čovek kojeg Mamić pominje je Dragan Stojković Piksi.

– Vidite, kad igra Hrvatska, ujedini se čitava dijaspora i navijači iz čitavog sveta, mediji, igrači, svi su u tome. I onda kad je došao Piksi u Srbiju, razgovarao sam s vašim kolegama, jer sam znao srpske probleme. A to su menadžeri koji kroje ekipu, guraju igrače svoje, da se ne gleda u zajedništvo… Rekao sam: ‘Videćete sad kad dođe jedan ozbiljan čovjek’, jer ja Piksija ne poznajem samo po viđenju, znam ga jer sam bio njegov navijač. Ali sam pretpostavio da ima harizmu koju je imao kao igrač i posle kao trener, da neće dozvoliti da se kompromituje. Rekao sam ako mu date mira da će vas Piksi proslaviti. I toliko sam sinoć bio silno ponosan da je moja prognoza bila tačna i da je Piksi uspeo – rekao je za “Mondo”.

Ističe da ne želi susret Hrvatske i Srbije.

– Moj stav je uviek isti. Dok se mentalitet ljudi na ovim prostorima ne promeni i dok na utakmice Dinama, Partizana, Zvezde, Hajduka ne gledamo kao na sportski događaj, do tad ne želim da igramo protiv srpskih klubova ili protiv Srbije. Ne želim biti svedok niskih strasti, meni je lepše da navijam za Hrvatsku, a onda posle toga da navijam za Srbiju. To je tako, što ću ja sad da palim s ‘dajte mi Srbe’, ‘dajte da im mi pokažemo’… To je za primitivce. Ovako je lepo i atraktivno za priču i da se piše o tome, ali ja ne mogu tako misliti ljudima koje poštujem i volim – zaključio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here