EPA/Philippe Lopez
Francuski "Rafal"

Hrvatska je danas pravno postala vlasnik prvog, od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona “Rafal”, koje je kupila od Francuske.

Primopredaja prvog aviona biće obavljena danas u vazduhoplovnoj bazi Mon de Marsan u Francuskoj, objavilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Novi hrvatski „Rafal“ obojen je u boje hrvatskog vazduhoplovstva, sa šahovnicom na repu i oznakom pripadnosti eskadrili borbenih aviona na prednjem delu, kao i službenim brojem 170, vidi se na snimcima koje je objavilo hrvatsko ministarstvo odbrane.

– Sama implementacija projekta višenamenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Danas ćemo imati istorijski dan koji obeležava pre svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je reč o resoru odbrane – to je pravno preuzimanje prvog „Rafala“, koji će u Hrvatskoj zajedno sa ostalih pet biti početkom drugog kvartala naredne godine – najavio je ministar odbrane Mario Banožić.

On je rekao da je to dan kada Hrvatska postaje vlasnik prvog „Rafala“, kao i da je ponosan što hrvatski piloti već lete u „Rafalima“ u Francuskoj i uspešno savladavaju znanja i veštine.

Hrvatski mediji navode da su u kasarni „Pukovnik Marko Živković“ na aerodromu Pleso u toku opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvatanje prvih šest borbenih aviona „Rafal“ u drugom kvartalu naredne godine.

Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora i tri hangara – za održavanje aviona, za održavanje motora i za parking. Deo radova trebalo bi da bude gotov do kraja ove godine, a ceo kompleks do prve polovine naredne godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here