Hrvatska kaznila prve pušače!

0

 Ministar poljoprivrede u Hrvatskoj puši na sastanku: Foto Večernji list
 

Ipak ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je pušio na sastanku s upravom osječke konditorske industrije Kandit nije platio kaznu, mada hrvatski mediji navode da će morati da plati kaznu od 1.000 kuna, tj. 138 evra.

Do sada je primljeno 536 zahteva za izdavanjem rešenja za prostor za pušenje prema zakonu o ograničavanju upotrebe duvana, odnosno obezbeđenjem valjane ventilacije i filtriranja vazduha u kafićima površine manje od 50 kvadrata i stvaranja posebnih ventiliranih prostora za pušenje u većim ugostiteljskim objektima koji ne mogu biti veći od 20 odsto ukupne površine.

Dozvolu za pušenje za sada je dobio 191 kafić i jedna picerija, jedan pansion i tri hotela. U 11 slučajeva postupak za izdavanje rešenja je obustavljen zbog odustajanja stranke.

Gost koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole za pušenje kazniće se sa 1000 kuna

(138 evra), za kelnera koji ga nije sprečio od 500 do 1000 kuna (69 do 138 evra), a za ugostitelje kazne se kreću od 5000 do 15.000 kuna (690 do 2070 evra).

Kafići i restorani imali su šestomesečni rok da se prilagode zakonu dok je pušenje u drugim zatvorenim prostorima već skoro godinu dana zabranjeno. Izuzetak su psihijatrijske ustanove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here