“Hrvatska kritikuje Nikolića, a sama ne vodi računa o srpskoj manjini“

0

Kritikuju Srbiju, a ne vode računa o srpskoj nacionalnoj manjini: Miodrag Lina
 

Linta je u izjavi za javnost naveo da je iznenađen odlukom hrvatskog premijera Zorana Milanovića da kritikuje Tomislava Nikolića zbog donacije čiriličnih udžbenika deci koja uče bunjevački govor.

 

"Hrvatski premijer ignoriše činjenicu da su Bunjevci priznata nacionalna manjina u Srbiji kojoj se jemči ravnopravnost pred zakonom i jednaka zakonska zaštita, kao i da je Bunjevački nacionalni savet prihvatio te udžbenike", naveo je Linta.

 

On je dodao da se u kritici Nikolića hrvatski premijer poziva na činjenicu da se borio za ravnopravnost pisama u Hrvatskoj, ali da nije naveo da su učinci te borbe "porazni".

 

Linta je dodao da su hrvatske vlasti obavezne da u sredinama gde Srbi čine više od trećine stanovnika uvedu kao službene srpski jezik i ćirilično pismo.

 

"Nažalost, vlada Zorana Milanovića nije uvela čvrsto obećanu dvojezičnost u većini lokalnih samouprava gde Srbi čine više od jedne trećine stanovništva što znači da nije realizovala ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine i Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima je to regulisano", ocenio je Linta.

 

”Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji”

 

I Nikolić je u utorak odbacio kritike iz Srbije i naveo da je poklonio udžbenike kojima je autora odredio Nacionalni savet Bunjevaca i koji su dobili dozvole prosvetnih vlasti Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here