Hrvatska mi dužna milion evra

0

Traži pravdu: Mirko Dubajić

 

Dubajić je sa majkom Dušicom i mlađim bratom Jovom 2005. godine tužio državu zbog toga što mu je tokom akcije "Oluja" 1995. godine uništena porodična kuću od 1.180 kvadrata u kojoj su se nalazili njegova diskoteka i bratovljev restoran sa 70 mesta za sedenje. Od Hrvatske traže ne samo da im plate za obnovu cele kuće i izgubljenu dobit, već i psihičke i druge patnje koje su zbog toga nastale.

Majka gledala rušenje
 

Da apsurd bude kompletan, Mirkova majka Dušica je svojim očima gledala rušenje njihove porodične kuće iz koje nije htela da izbegne, pa se 68 dana skrivala po okolnim šumama.
 

– U strahu da je ne ubiju, ona se skrivala sa svojom prijom Ankicom Rodić, koja je Hrvatica. Za Hrvatsku bi bilo mnogo lakše da je i ona pobegla u "Oluji", ali nije – kaže Mirko.

 

– Moja diskoteka bila je jedina od Splita do Zagreba koja je radila celu noć. Tu su bukvalno svaki drugi vikend nastupali Bora Đorđević ili Alen Islamović. Za veče sam prodavao i po 50 gajbi piva. Samo za opremanje diskoteke sam 1985. uložio 50.000 maraka, slično i brat u restoran. Imali smo i svoj privatni ribnjak sa potočnom pastrmkom. Na kraju sam doživeo da sam ne samo bez posla, već da zavisim od tuđe milostinje i socijalne pomoći. Ovu moju muku neko mora da plati, a znam da to nisam ja – veli ovaj 54-godišnjak.
 

Dubajić tvrdi da nema dileme da će taj novac i dobiti jer to nalažu zakoni u Hrvatske.
 

Brat obnovio kuću
 

Da ne bi živeli na ulici, Mirkov brat Jovo je nedavno, o svom trošku, potpuno renovirao veći deo kuće.
 

– Za to je potrošio oko 150.000 evra, a njegov sin za diskoteku dodatnih 50.000 evra. Ali, uredno čuvaju i najsitniji račun jer znaju da će država i to morati da mu nadoknadi. Ako se državi ne žuri, ne žuri se ni nama – kaže Mirko Dubajić.

– U silnim pravnim rešenjima je tačno propisana naknada štete za one delove Hrvatske koji nisu bili zahvaćeni ratom, a moje selo i okolina Srba de fakto nisu bila. O tome svedoče brojna dokumenta Hrvatske vojske i policije. Vojska je našu kuću uništila iz obesti i država neka plati tu njihovu glupost, mene ne zanima – ističe naš sagovornik.
 

"Proces od milion evra" trenutno je drugi put pred Opštinskim sudom u Gračacu. Vraćen je na osnovu odluke Vrhovnog suda Hrvatske koja je poništila odluku upanijskog suda u Zadru da Dubajići nemaju prava na odštetu.
 

– Iskreno, molim Boga da se i ovaj proces isto završi jer ću onda po zakonu iscrpeti sve zakonske mogućnosti u Hrvatskoj, pa ću moći da se obratim Međunarodnom sudu u Strazburu. Nećemo im pokloniti ni centa, a ako majka brat i ja ne dočekamo, tu naknadu će dočekati naši unuci – siguran je Dubajić i objašnjava da je ukupna suma koju država treba da im isplati utvrđena od strane posebnih veštaka koje je sud angažovao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here