pixabay.com

Dostupni podaci za jul i avgust upućuju na blagi pad broja noćenja turista u odnosu na prethodnu godinu, upozorava Narodna banka Hrvatske.

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je danas na nove znake usporavanja privrede EU, što se reflektuje i na Hrvatsku, a ako pad BDP-a bude nastavljen u trećem i četvrtom tromesečju, Hrvatska bi tehnički bila u recesiji.

HNB u najnovijem izveštaju konstatuje da je to ipak puno snažniji godišnji rast od proseka EU, ali se, kažu, usporavanje na nivou EU već počelo osećati u Hrvatskoj.

“Kada je reč o kretanjima u trećem tromesečju ove godine, model brze procene privredne aktivnosti HNB-a, zasnovan na relativno malom broju podataka dostupnih uglavnom za jul, upućuje na blagi pad realnog BDP-a u odnosu na prethodno tromesečje, zbog čega bi godišnja stopa rasta mogla usporiti na 2.5 posto”, navode iz HNB.

Napominju da je prvu polovinu ove godine obeležio dosta snažan rast BDP-a Hrvatske.

“Privredne aktivnosti se u drugom tromesečju tako povećala za 1.1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje te je bila za 2.7 odsto veća u odnosu na isto razdoblje 2022.”, navodi se u saopštenje HNB.

Najveći doprinos rastu je, dodaju, došao iz potrošnje i izvoza usluga (uglavnom turizam), rasta realnog dohotka (rast cena prošle godine je bio veći od rasta plata), dok su druge sastavnice bile relativno neutralne po pitanju rasta ili pada.

“Privredna aktivnost je nastavila rasti na tromesečnom, nivou u većini delatnosti, izuzev građevinarstva i poljoprivrede…”, stoji u saopštenju i dodaje da je prvoj polovini godine snažno rasla finansijska delatnost, što HNB objašnjava rastom neto kamatnih marži banaka, uključujuću u prihode od prekonoćnih depozita kod HNB-a.

Iako je model o kretanjima u trećem tromesečju zasnovan na relativno malom broju podataka dostupnih uglavnom za jul, to je podstaklo HNB da smanji prognozu rasta ovogodišnjeg BDP-a s pređašnjih 2.9 posto na 2.5 posto.

Navodi se da je industrijska proizvodnja počela značajno da pada zbog smanjenja proizvodnje energije i trajnih proizvoda za široku potrošnju.

“Osim toga, dostupni podaci za jul i avgust upućuju na blagi pad broja noćenja turista u odnosu na prethodnu godinu”, upozorava HNB, preneli su hrvatski mediji.

Navodi se, između ostalog, i da je nakon višemesečnog pada zabeležen i rast inflacije, sa osam odsto u julu na 8.5 u avgusta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here