wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

Hrvatska vlada odlučila je da će pripadnici Hrvatske vojske nastaviti učešće u mirovnoj misiji na Kosovu (KFOR), pomorskoj operaciji Evropske unije u Somaliji i u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

Hrvatska u Kforu učestvuje od 2009. godine i do sada je u toj operaciji bilo angažovano 1.358 pripadnika Hrvatske vojske.

– U 2023. i 2024. godini u operaciji podrške miru Kfor predlaže se učešće do 60 pripadnika HV i do dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – rekao je ministar odbrane Mario Banožić na sednici Vlade.

Hrvatska će nastaviti da učestvuje i u operaciji podrške miru “EU NAVFOR Somalija ATALANTA” u naredne dve godine, sa najviše 25 pripadnika HV.

Odlučeno je i da će u mirovnim operacijama UN u Libanu biti do tri pripadnika HV, u Zapadnoj Sahari do pet pripadnika i u Indiji i Pakistanu do devet pripadnika. Biće nastavljeno i učešće u aktivnostima Stalne NATO grupe protivminskih snaga sa dva do pet pripadnika.

Banožić je naglasio da “Hrvatska kao odgovorna članica međunarodne zajednice pridaje važnost uičešću u operacijama i misijama u inostranstvu, čime aktivno doprinosi izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti, a i jača svoje sposobnosti”.

Odluku o slanju vojnika u mirovne misije u svetu mora da potvrdi Hrvatski sabor.

2 COMMENTS

  1. Vucicu odlazi bre dosta je tvoga ponizavanja Srbija treba ostro da reaguje a ne da cuti sto siptarska braca I nacisti setaju po Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here