Hrvatska: Nasukao se “Marko Polo”

0

 

Jedan od većih u floti: Brod "Marko Polo" hrvatske Jadrolinije

Tu vest potvrdila je i portparol Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Haležan dodajući kako je na brodu 41 putnik i 64 člana posade. Kako je rekla, povređenih nema.

 

Putnici su noć proveli na ostrvu, a uzroci nesreće se još utvrđuju.

 

U 7 sati iz Šibenika na mesto nesreće Jadrolinija je uputila katamaran "Karolina“ koji će prihvatiti putnike i odvesti ih u luku Biograd, gde je organizovan njihov prihvat, objavilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

 

Sve aktivnosti koordiniraju Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru i tim za podršku brodu u opasnosti Jadrolinije. Takođe, na mestu nesreće upućeni su i ronioci koji će utvrditi oštećenje broda.
 

Brod Marko Polo dug je 128,13 metara, može da primi 1000 putnika i 270 vozila, a plovio je na redovnoj liniji Rijeka – Split – Dubrovnik – Bari.

 

Putnike probudila buka

Brod se nasukao kao da je razbio pola ostrva, priča Dejan Kopajtić iz Rijeke, jedan od putnika koji je noć proveo na nasukanom brodu "Marko Polo" na ostrvu Sit.
 

"Nešto pre dva sata krenuo sam na spavanje. Samo nekoliko minuta kasnije probudila me je snažna vibracija i "drhtanje" broda. Vibracije su bile sve jače pa su odjedanput stale“, priča Kopajtić i dodaje kako u prvim trenucima nije znao šta se događa.

"Posada je užurbano ulazila i izlazila iz kancelarija. Osoblje je bilo u panici i zabrinuto. Posle toga su putnici putem razglasa pozvani da se okupe u jednoj prostoriji. Tamo nas je kapetan obavestio o nesrećnom događaju“, kazao je Kopajtić.
 

On je istakao da se posada ponela u skladu sa novonastalom situacijom. Pošto ih je umirila, stavila im je na raspolaganju usluge broda – i to gratis.

Brodom za Dubrovnik putovao je i Puljanin Zoran Vidmar.

 

"Probudila me je buka struganja broda po morskoj obali. Odjedanput se brod više nije kretao“ , objašnjava Vidmar i ističe kako su svi putnici bili uplašeni jer nisu znali šta se zapravo dešava.

 

“Kapetan nas je umirio informacijom da se brod nasukao, posle čega je većina putnika krenula na spavanje. Ujutru, kad je svanulo, shvatio sam da je problem mnogo veći nego što se učinilo na početku“, kaže Vidmar.

I Nino Andrejević iz Buzeta je jedan od putnika sa nasukanog broda. U trenutku nasukavanja spavao je. I njega je probudila buka.

 

"Bilo me strah ali nas je posada ubrzo smirila dajući nam informaciju šta se desilo“, kaže Andrejević.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here