Youtube/MORH
Hrvatski vojnici

Generalni sekretar Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost iz Beograda Darko Obradović rekao je za Kosovo Onlajn da bilo kakva hrvatska aktivnost na Kosovu je isključivo u okviru mandata koji ima Kfor, i u okviru NATO snaga, a ne odraz bilo kakve bilateralne saradnje.

– Najava otvaranja bilo kakve kancelarije Hrvatske na Kosovu, naročito vojne, odvija se isključivo u okviru NATO-a koji je prisutan na Kosovu i Metohiji. Svakako se ne radi o unilateralnoj odluci, jer je Hrvatska članica NATO i samim tim ona svoje poteze kako u regionu tako i na globalnom nivou vuče isključivo uz odobrenje komande NATO – rekao je Obradović.

Komentarišući nameru hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da saopšti da će Hrvatska otvoriti vojni kamp na Kosovu, Obradović kaže da se radi o politički kratkoročnom potezu koji nije stran na Balkanu.

– Namera je  da se određeni potezi i aktivnosti po pitanju međunarodne saradnje NATO i vojnih vežbi, koriste u političkim interpretacijama na način koji odaje totalno pogrešnu sliku i koji ima upotrebu kako za Hrvatsku tako i za kosovsko javno mnenje. Želi se postići efekat da se radi o nekakvoj kosovskoj bilateralnoj saradnji sa Hrvatskom, ali zapravo nema sumnje da bilo koja hrvatska aktivnost na Kosovu isključivo je u okviru mandata koji ima Kfor i u okviru NATO snaga – rekao je Obradović.

Upitan da li postoji opasnost po bezbednost, zbog takvih po teza, Obradović kaže da je radikalni ekstremizam na Kosovu trenutno najveća opasnost. To će, kako je naveo, dugoročno otežati i Briselske pregovore i normalizaciju odnosa “ukoliko međunarodni faktori, uključujući i NATO, koji je najzaduženija strana za bezbednost na Kosovu u okviru Kfora, ne zauzmu tvrđi stav po pitanju izjava kosovskih zvaničnika koje zapravo doprinose tenzijama i podelama”.

– Nikakve unilateralne mere i aktivnosti po pitanju bezbednosne saradnje Kosova i Hrvatske niti bilo koja saradnja ne može narušiti kolektivni sistem bezbednosti na Kosovu koje je u nadležnosti NATO tj. KFORA. Jasno je da Kosovo želi da podigne svoj međunarodni ugled ovakvim potezima, ali u načelu nikakve ozbiljnije bezbednosne implikacije ne mogu nastupiti ovakvim potezom – zaključio je Obradović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here