EPA/Stephanie Lecocq

Novi šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je da će se Hrvatska zalagati za nastavak procesa proširenja EU na zemlje jugoistočne Evrope.

On je dodao da neće biti ulaska u Uniju na mala vrata.

„Svako ko želi u taj klub dobrodošao je, ali na osnovu postignuća. Nema ulaska na mala vrata“, rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ciljeve ministarstva u njegovom mandatu.

On je kazao da mu je najveći izazov preuzimanje predsedavanja EU početkom iduće godine i dodao da će naglasak staviti na ekonomske ciljeve. Kao jedan od prioriteta naveo je dalje proširenje Unije, pa će tokom hrvatskog šestomesečnog predsedavanja biti održana i dva samita na tu temu.

Rekao je da je Hrvatska spremna za predsedavanje, uz ocenu da će tih šest meseci biti „istorijski trenutak“. Dodao je da bi troškovi predsedavanja trebalo da budu oko 70 miliona evra.

Grlić Radman je postao šef hrvatske diplomatije pošto je njegova prethodnica Marija Pejčinović Burić izabrana za generalnu sekretarku Saveta Evrope.

 

3 KOMENTARA

  1. Svi koji žele moraju ispuniti tražene uslove, to je sve. Naravno vama su vrata zatvorena budući morate ispuniti ono što ne možete ispunjavatu, odreći se pretenzija na sve susjede, uspostaviti dobre odnose sa susjedima, to je za vas nemoguće.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime