EPA/FERNANDO VILAR
Premijer Slovenije Marjan Šarec

Slovenački premijer Marjan Šarec, koji boravi u Njujorku, gde vodi delegaciju svoje zemlje na zasedanju Skupštine UN, izrazio je u četvrtak u razgovoru sa novinarima nezadovoljstvo odlukom odlazeće Evropske komisije da se pitanje ispunjava li Hrvatska tehničke uslove za pristup šengenskom prostoru stavi na dnevni red, na šta Slovenija ima rezerve.

On je dodao da ga, od kada odlazi na sastanke Evropskog saveta nijedna stvar ne može iznenaditi, ali da se boji da Evropska komisija u slučaju Hrvatske može doneti “političku odluku” o tome da Hrvatska ispunjava uslove za Šengen iako su kriterijumi za to vrli strogi i zahtevni, a Hrvatska ih, po njegovom mišljenju, još ne ispunjava.
– Brine nas  u prvom redu bezbednost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije – istakao je slovenački premijer.
– Ako bi Komisija donela “političku” odluku i dala zeleno svetlo Hrvatskoj za ulazak u Šengen, onda će i Slovenija delovati “politički – rekao je Šarec odbivši sugestije da se njegova vlada u slučaju Hrvatske nedovoljno bori za nacionalne interese i ne lobira za njih.
Na pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Šengenu zbog spora u vezi sa granicom uložiti veto, Šarec nije direktno odgovorio.
– Postupićemo onako kako je pravilno i kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije, nego i u interesu vladavine prava – kazao je Šarec.

3 COMMENTS

  1. hrvaška naj kar ostane na balkanu.če hrvaška ne spoštuje odločbe arbitražnega sodišča naj kar ostane na oni strani sotle in kolpe

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here