commons.wikimedia
Američki helikopter UH-60 "Blek Hok"

Hrvatska Vlada je na današnjoj sednici dala saglasnost Ministarstvu odbrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske sa ćetiri helikoptera UH-60M „Blek Hok“ – dva donirana i dva kupljena, a sve će biti realizovano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu sa Vladom SAD.

Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera sa pripadajućom opremom i delovima, a Hrvati će od Amerikanaca kupiti još dva istovetna helikoptera, dok je partnerstvom obuhvaćena i obuka pilota i zemaljskog osoblja kao i logistička podrška, javila je Hina.

Odbor za odbranu Hrvatskog sabora dao je 2. decembra pozitivno mišljenje vezano za prihvatanje navedene donacije, proces nabavke logističke podrške i obuke, kao i kupovinu dva nova helikoptera UH-60M „Blek Hok“.

Od ukupne vrednosti opremanja helikopterima koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrednost donacije je 360,64 miliona kuna i u celosti je podmiruje SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 miliona kuna osigurava se u budžetu u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

– Helikopter „Crni jastreb“ je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a – zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, učestvovanje u međunarodnim misijama i operacijama i pomoć civilnim institucijama i drugim telima – naglasio je ministar odbrane Damir Krstičević.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime