pixabay.com
Hrvatska kuna

Cene u Hrvatskoj od danas su istaknute u kunama i evrima, a ova zakonska obaveza dvojnog iskazivanja cena nastupila je nepuna četiri meseca pre ulaska te zemlje u evrozonu.

Obaveza dvojnog iskazivanja cena je ključna mera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja evra, a za poslovne subjekte biće na snazi i celu 2023. godinu.

To znači da će do 31. decembra 2023. poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima morati da iskažu cenu i druge novčane iskaze vrednosti i u evrima i u kunama, prenose hrvatski mediji.

Cene i drugi novčani iskazi vrednosti roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani tako ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može da razume na koju se robu odnosno na koju uslugu cena odnosi i kako bi kupci mogli da provere da li su cene ispravno preračunate.

Takođe, na vidljivom mestu u prodajnom prostoru treba da bude istaknut i fiksni kurs.

Dvojno iskazivanje cena preduzeća će morati da primene i na cenovnike i promotivne materijale koje objavljuju na internet stranicama i u medijima.

Između ostalog, dvojno će morati da se iskazuje i iznos plate i drugih naknada koje poslodavac isplaćuje radniku. Isti princip odnosi se i na penzije.

Savet EU je 12. jula ove godine doneo odluku o usvajanju evra u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, jer je utvrdio da Hrvatska ispunjava sve potrebne uslove za uvođenje evra kao zvanične valute.

Savet EU odredio je i da je kurs 7,53450 kuna za jedan evro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here