pixabay.com

Hrvatska u postupku sukcesije imovine bivše Jugoslavije traži od Srbije 148,5 miliona dolara, piše zagrebački Večernji list.

U trenutku raspada bivše države, na deviznim računima SFRJ u mešovitim bankama u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara, tvrdi list. Dodaje da je taj novac, prema Sporazumu o sukcesiji, trebalo da se podeli izmedju država naslednica, pri čemu je Hrvatskoj, kako navodi, trebalo da pripadne 23 odsto ili 148,5 miliona dolara.

Kad je trebalo da počnu razgovori o podeli Srbija je, prema pisanju Večernjeg, navodno obavestila ostale države da na računima ima samo 56 miliona dolara odbijajući, kako tvrdi list, da objasni gde je novac.

Dalje se dodaje da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac, oko 690 miliona dolara, koristio 90-ih za plaćanje inostranih dugova srpskih preduzeća i da je Srbija navodno posebno instruisala banke da se on ne koristi za druge republike.

„Temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda“, piše u tekstu.

„Insistiraće da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protivpravno potrošen – a očito jeste – da se nađe rešenje za kompenzaciju“, kažu iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, piše Večernji.

5 KOMENTARA

  1. potem bi morala slovenija od hrvaške zahtevati sedanjih 5 milijard evrov kolikor so bila hrvaška podjetja zadolžena do slovenskih bank

  2. 148 miliona dolara oce od srbije kakav bezobrazluk
    prvo neka isplate svakoj sbskoj familiji ostetu za imanje koje su oteli a narod proterali

  3. Cudi me da niti jedno rijeci niste spomenuli ostale probleme u sprovedbi Sporazuma o sukcesiji.Kakav je stav srbije ili vas kao medija da RH ne sprovodi odredbe Aneksa G koji je sastavni dio sporazuma i po konvenciji o pravu medjunarodnog ugovora se ne moze selektivno iskljuciti iz sprovedbe. Sta je sa sa imovimom pravnih lica iz RS , iz Aneksa G, koju je RH dala u najam , mimo odredbi koje kazu da je svaki nasilni prinos vlasnickih prava pravno nepostojeci i nistavan (Koristi se termin NULL AND VOID iz anglosaksonskog prava). Sta je srpski predstavnik trazio u odnosu na hrvatsko uvjetovanje provedbe Aneksa G sa buducim sporazumima (mnozina) iako je to uvjetovanje nedozvoljeno beckom konvencijom o pravu medjunarodnog ugovora. Sta je zakljuceno s obzirom da RH ne sprovodi Aneks G i poziva se na nacionalno zakonodavstvo , sto je isto nedozvoljeno. Zasto Rh ne priznaje stecena prava i odredbe ugovora iz SFRJ iako po medjunarodnom pravu i konvenciji o sukcesiji drzava za to ima obavezu. Vi ste cijelu problematiku sprovodjenja medjunarodnog ugovora na koji su se drzave obavezale sprovoditi , bacili na prioritet RH, kao da je ona jedina koju se pita. TO je multinacionalni sporazum, koji se ne moze unilateralno tumaciti, mjenjati i kondicionirati, Tko je uopce zastupao R Srbiju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime